‘Vampiermoord’ pas op 16 januari 2018 gepleit

Dader Kris V.M. vermoordde zijn vriendin Stephanie Reybroeck (inzet) omdat, volgens zijn versie, stemmen hem daartoe verplichtten. Foto: fvv

Gavere / Vurste -

De rechtbankzaak waarin ‘vampiermoordenaar’ Kris V.M. uit Vurste terechtstaat, zal pas behandeld worden op 16 januari van volgend jaar. De advocaten willen eerst alles uitgebreid op papier zetten. De inzet: moet Kris V.M. geïnterneerd worden of niet?

Kris V.M. (38) uit Vurste onthoofdde zijn vriendin Stephanie Reybroeck (31) in 2014 omdat hij naar eigen zeggen dacht dat ze een vampier was. Vroeger werd zo’n zaak behandeld voor het hof van assisen, maar minister Koen Geens (CD&V) wil lange en dure assisenzaken vermijden en dus kan zo’n zaak voortaan door beroepsrechters worden beoordeeld in plaats van door een volksjury.

Halverwege 2016 werd de zaak ingeleid om het aantal getuigen te bepalen. In december werd de man ondervraagd door de voorzitter. Volgens zijn verhaal toen was hij compleet van de wereld weg. “Ik zag katten die mij achtervolgden, voelde mij bekeken door vogels, potten en pannen bewogen en tijdens het wandelen was het huis van mijn ouders verdwenen.”

’s Avonds ging hij wel nog rustig slapen, tot hij werd gewekt door stemmen. “Je moet de wereld redden, haast u, haast u!’ zeiden ze. Ze dwongen me de vampier naast me te doden.

Volgens de man verstikte hij eerst zijn vriendin en sleepte haar naar de keuken. Daar sneed hij haar hoofd af en zette het in de afwasbak. “Het hoofd mocht niet bij het lichaam blijven. Anders kon het er terug aangezet worden en was de vampier terug levend. Daar was ik echt van overtuigd! Net alsof ik overtuigd was dat ik iets goed had gedaan.”

In januari werd door de advocaten bijkomend onderzoek bevolen omdat er volgens bepaalde deskundigen aanwijzingen waren dat de man de stemmen in zijn hoofd verzon. Dat bijkomend rapport werd gisteren neergelegd en nu willen de advocaten zich over het dossier buigen om vervolgens al hun argumenten of Kris V.M. al dan niet moet geïnterneerd worden op papier te zetten. Daarvoor krijgen ze ruim de tijd, want de zaak wordt pas gepleit op 16 januari. Vorige week vroeg V.M. nog zijn voorlopige vrijheid aan, maar die werd geweigerd.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees