Zoektocht naar uitbater Molencafé en sportcomplex veroorzaakt discussie

De stad zoekt een uitbater voor het Molencafé. Foto: ies

Lokeren -

Het stadsbestuur is op zoek naar een uitbater voor het Molencafé op de site van de Heirbrugmolen. De minimuminstelprijs om de zaak te mogen uitbaten, bedraagt 5.000 euro per jaar. Ook de concessie voor het sport- en jeugdcomplex wordt opengesteld.

Naar aanleiding van de zoektocht naar een nieuwe uitbater voor het Molencafé had de oppositie in de gemeenteraad ook heel wat vragen bij de niet-verlenging van de concessie voor het horecagedeelte in het stedelijk sport- en jeugdcomplex. Zowel raadslid Jasmien Van Bockstal (N-VA) als Groen-fractieleider Björn Rzoska vonden dat de stad wel wat meer werk mocht maken van haar horecabeleid. “De leegstand rond de Markt, maar ook de klaagzang van diverse uitbaters van de stedelijke horecazaken roept toch heel wat vragen op”, vonden beiden.

Burgemeester Filip Anthuenis (Open VLD) verdedigt het stedelijk beleid. " Het Molencafé is een gezellige horecazaak in een beschermd pand in een uniek kader. Het heeft een terras, een grote groene speelzone met speeltuigen en een zaaltje op de bovenverdieping. Een instelprijs van 5.000 euro lijkt ons billijk. We hopen daar nu een gemotiveerde kandidaat voor te vinden. Voor het sport- en jeugdcomplex hebben we bewust gekozen om de lopende concessie met dranken Van Eetvelde niet te verlengen. We willen erover waken dat de prijzen voor de gebruikers betaalbaar blijven, maar dat ook de uitbater er nog een cent aan kan verdienen”, aldus de burgemeester.

Drankenhandelaar Joris Van Eetvelde en huidig, aflopend concessionaris reageert: “We hebben vijf jaar geleden zowat 60.000 euro geïnvesteerd in de inrichting van de cafetaria voor het sport- en jeugdcomplex. We waren toen ook de enige partij die interesse had om die investering te doen. We hadden dan ook gehoopt dat onze vijfjarige overeenkomst zou worden verlengd. Dat is helaas niet gebeurd en ik verberg onze ontgoocheling niet. Maar we zijn met evenveel enthousiasme dan voorheen kandidaat om ook in te schrijven voor een nieuwe overeenkomst.”

Van Eetvelde heeft ook de concessie voor de uitbating van het cultuurcafé aan het cultureel centrum. “Die overeenkomst werd door de stad wel verlengd en loopt dus pas volgend jaar af. Dan volgt er daar automatisch een nieuwe concessie, maar we hopen wel dat de stad begrijpt dat de concessietarieven niet de pan mogen uit rijzen. De horeca heeft het moeilijk. Niet alleen in Lokeren, we merken dat overal waar we komen. Het is belangrijk dat iedereen een degelijk inkomen kan overhouden. Volgens ons moeten de concessieprijzen dan ook naar beneden”, aldus Van Eetvelde.

Jeffrey Baetens, die samen met zijn moeder het sportcafé in het sport- en jeugdcomplex uitbaat, hoopt in elk geval dat hij zijn zaak kan verderzetten. “In de discussie tussen de stad en de concessionaris over de prijzen willen wij ons niet mengen”, aldus Jeffrey en zijn moeder.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio