Wouter Deprez vindt dat minister Schauvliege “schuld op een ander steekt”

Wouter Deprez vindt dat minister Schauvliege “schuld op een ander steekt”

Foto: ggm

Wouter Deprez heeft opnieuw vlijmscherp uitgehaald naar minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V), die dinsdag stelde dat Natuurpunt “zelf maar eens moet stoppen met bossen kappen”.

In een interview neemt Joke Schauvliege (CD&V) Natuurpunt onder vuur. Volgens Knack zegt Natuurpunt dat Schauvliege niet de toplaag beschermt, maar de subtop van de zonevreemde bossen. “Dat is zever. Als Natuurpunt kritiek heeft op mijn plannen, dat het dan zélf stopt met bossen kappen. Natuurpunt is de grootste netto-ontbosser in Vlaanderen en verantwoordelijk voor een kwart van de gemiddelde jaarlijkse ontbossing”, klinkt het nog fors.

Schauvliege voegt er aan toe dat ze er alles aan doet om de ontbossing te stoppen. “We gebruiken het geld uit het boscompensatiefonds om nieuwe bossen te planten. We hebben ook het bedrag opgetrokken dat je moet betalen om een bos te mogen kappen. Toen Vera Dua van Groen minister was, verlaagde ze het en stimuleerde ze zo de ontbossing. Ik denk dus niet dat ik zo slecht bezig ben.”

‘Politieke beslissing’

Maar daar denkt Wouter Deprez anders over. In een Facebookpost argumenteert hekelt hij de uitspraken van Schauvliege omdat het volgens hem allemaal neerkomt op het gebruik van de foute meetinstrumenten voor ontbossing. De overheid zou volgens Deprez zo’n slecht meetinstrument gebruiken, de Boswijzer, dat het zelfs niet meer duidelijk is of er nu effectief meer of minder bos is gekapt.

“De ontbossingen door Natuurpunt komen helemaal niet voor in de cijfers van de Bosbarometer. Dat vertelde de minister verleden jaar zelf in de parlementaire commissie leefmilieu, in de steeds terugkerende discussie over het beste meetinstrument voor bos. Bovendien komen in die Bosbarometer ook de ontbossingen van het Agentschap voor Natuur en Bos niet voor, de eigen administratie van de minister. Ook dit Agentschap doet namelijk ontbossingen, om dezelfde reden als Natuurpunt: creëren van andere types van natuur.”

“Dit is hoe het er voor staat: de bosbalans oogt sowieso vreselijk pover, zelfs zonder de ontbossingen van Natuurpunt en het Agentschap voor Natuur en Bos.”

“Het kan een politieke beslissing zijn om daar iets aan te doen. Het kan ook een politieke beslissing zijn om de schuld op iemand anders te steken”, besluit hij.

Corrigeer

NIEUWS