Prostitutie in Antwerpen: de cijfers

Prostitutie in Antwerpen: de cijfers

Foto: politie antwerpen

Antwerpen -

In 2016 waren er in totaal 1.682 sekswerkers actief in Antwerpen, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de Antwerpse politie. De overgrote meerderheid ervan is een vrouw, 114 sekswerkers zijn transgender.

Raamprostitutie

In het Schipperskwartier waren vorig jaar 1.499 raamsekswerkers actief. Wie voor de politie nieuw of onbekend was, moest op intakegesprek. Van 641 vrouwen kon het Antwerpse prostitutieteam achterhalen of ze wel vrijwillig aan het werk zijn, en of dat in veilige en gunstige omstandigheden gebeurt. Binnen de raamprostitutie zien we geen mannen die zich ook als man prostitueren, wel als travestiet (of transgenders). Uit de controles bleek dat de vijf grootste groepen van nationaliteiten de Roemeense, Bulgaarse, Spaanse, Nederlandse en Belgische zijn.

De politie heeft 3.581 controles uitgevoerd, voornamelijk gericht op het detecteren van mensenhandel. 27 seksmedewerkers kregen een mondelinge waarschuwing, 36 kregen een proces-verbaal en 1 keer werd een bestuurlijke maatregel opgelegd.

Seksinstellingen

Onder seksinstellingen vallen stripbars, stripclubs en sekscinema’s. Ook in niet-professionele massagesalons worden controles uitgevoerd. Al die zaken moeten een speciale uitbatingsvergunning hebben. Waar de leeftijd in de Antwerpse seksbranche doorgaans tussen de 20 en de 29 jaar ligt, is bij de seksinstellingen een grotere spreiding waarneembaar. Alleen in seksclubs zijn oudere sekswerkers minder aanwezig. In die zaken zijn vooral Belgische vrouwen aan het werk. Vooral in privéclubs is het aandeel van vrouwen met Belgische nationaliteit hoog.

“Controles van die zaken blijven nodig”, luidt het bij de politie. “Er werden het voorbije jaar bij 28 acties ruim 150 personen gecontroleerd. Drie sekscinema’s werden op bevel van de burgemeester gesloten omdat de hygiënische omstandigheden te wensen overlieten en één pand werd gerechtelijk verzegeld omwille van mensenhandel.”

Tippelprostitutie

Tippelen is in de stad Antwerpen verboden. Elke controle mondt dus uit in een proces-verbaal. Vorig jaar betekende dat: 158 keer kregen tippelwerkers een GAS-boete, 12 vrouwen werden bestuurlijk aangehouden en 2 dames kregen een plaatsverbod.

Vijf personen die geverbaliseerd werden, kozen er na een intakegesprek voor om in de raamprostitutie te stappen. Twee van hen hebben zich in een begeleidingstraject aangemeld. “Dat is een goede zaak omdat ze zo de kans krijgen om veilig te kunnen werken.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees