Fit & Gezond

“Blijf nooit langer dan een half uur zitten"

“Blijf nooit langer dan een half uur zitten"

Foto: Shutterstock

Met de grootschalige bewustmakingscampagne ikziejewelzitten.be wil Partena Ziekenfonds Vlamingen aanzetten om het zitten om het half uur te onderbreken. Om tot die mentaliteitswijzing te komen, werd woendag een online zittest, een stappenplan, gratis sms-coaching en inhoudelijk advies gelanceerd.

“Er wordt gezegd dat zitten het nieuwe roken is”, zegt Lynn Pellens, expert gezondheid bij Partena. “Vroeger was roken namelijk net zo’n gewoonte: men wist wel dat het niet helemaal goed was voor de gezondheid, maar iedereen deed het want het zat zo ingebakken in onze cultuur.”

Meer dan 8 uur per dag

De gemiddelde Vlaming zit meer dan 8 uur per dag, mensen met een zittend beroep zelfs meer dan negen uur, en onderbreekt dat veel te weinig. Dat blijkt uit een steekproef van Partena bij 1.039 Vlamingen. Het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) merkt op dat urenlang stilzitten kan leiden tot rugklachten, kanker, overgewicht, diabetes type 2, spier- en gewrichtsklachten, hartproblemen, nekklachten, slecht zicht, slaapproblemen en gevolgen kan hebben op de gemoedstoestand.

ikziejewelzitten.be

We moeten dus onze mentaliteit wijzigen en het zitten om de dertig minuten onderbreken, zeggen Partena en VIGeZ. De bewustmakingscampagne ikziejewelzitten.be bestaat uit een online zittest, om een “zitprofiel” bepalen, gevolgd door een online stappenplan om vier weken uit de stoel te komen, wat nodig is om gewoontes te doorbreken. Het actieplan bestaat uit nieuwsbrieven en sms-coaching.

“De campagne past in de nieuwe Vlaamse strategie als het gaat om de promotie van gezonde levensstijlen”, zei Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) op de lancering van de campagne in Gent. Vandeurzen herinnerde aan een gezondheidsconferentie eind vorig jaar, waarbij “sedentair gedrag” voor het eerst toegevoegd werd aan de lijst met ongezonde levensstijlen. Omdat werkgevers een belangrijke rol spelen in het faciliteren van minder zitten, zal Vlaanderen de komende twee jaar 2.900 kmo’s begeleiden.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees