Hallo Atlantis? Wetenschappers ontdekken bijzondere gangen onder Antarctica

Hallo Atlantis? Wetenschappers ontdekken bijzondere gangen onder Antarctica

Foto: rr

Het idee dat Antarctica meer herbergt dan alleen maar ijs is een populaire theorie onder complotdenkers. De theorieën variëren van UFO’s naar de verborgen resten van een oude beschaving, en deze recente ontdekking zal alleen nog maar olie op het vuur gooien.

Onder de ijskappen van Antarctica vonden wetenschappers een heel stelsel van gangen en structuren die doen denken aan gewelven. Sommige van die gewelven zouden zo hoog zijn als de Eiffeltoren. De mysterieuze gangen bevinden zich onderaan een de meer dan 800 meter dikke ijskap.

Wetenschappers van de VUB hebben het over stromingen en verzamelingen van sediment onder de Antarctische ijsplaat. In essentie betekent dat dat er groot netwerk van tunnels en richels loopt onder het ijs. Deze natuurlijk gevormde structuren zouden bijdragen aan de stabiliteit van de ijskap.

Hallo Atlantis? Wetenschappers ontdekken bijzondere gangen onder Antarctica
Op deze beelden zie je de locatie van de gangen (boven) en hoe diep ze zich in het ijs bevinden (onder) Foto: rr

Hoe de gangen ontstaan zijn, is nog niet geheel duidelijk, maar zou te maken hebben met het feit dat rotsen krassen maken in de onderkant van de ijsplaat. Die krassen zouden door het water verder uitgehold worden en gevoeliger zijn voor smelten wanneer de ijsplaat in contact komt met warmer water.

Eenmaal de wetenschappers voldoende kunnen begrijpen hoe die gangen juist gevormd worden, geloven ze dat ze ook de gevolgen van de klimaatopwarming op het smelten van de ijskappen beter zullen kunnen inschatten.

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees