13.000 handtekeningen tegen 'ongelukkige en vermoeide' koetspaarden

13.000 handtekeningen tegen 'ongelukkige en vermoeide' koetspaarden

De petitie lijkt voorlopig nog niet veel resultaat op te leveren. Foto: ycs

Brussel -

De koetspaarden zijn ongelukkig en vermoeid omdat ze hele dagen rondjes draaien in nauwe straatjes. Daarom moeten de koetspaarden weg uit Brussel, vinden de initiatiefnemers van een nieuwe petitie. Die werd dertienduizend keer ondertekend op drie dagen tijd.

Een zekere Aurélie lanceerde de petitie zondag op het Franstalige platform Mesopinions.com. Met succes, want ze haalde meer dan dertienduizend handtekeningen binnen tegen de Brusselse paardenkoetsen. Aurélie richt zich met haar petitie tot de burgemeester van Brussel Yvan Mayeur (PS): “Het is onaanvaardbaar dat er paardenkoetsen zijn in het centrum van Brussel. Paarden dienen daar niet voor. Dit gaat dus om uitbuiting van dieren. Neem de nodige stappen om die praktijk te verbieden. Verstrooiing van bewoners en toeristen mag niet ten koste van de uitbuiting van anderen.”

Kleine rondjes

“Voor ons moeten die paardenkoetsen er niet zijn”, zegt Michel Vandenbosch, voorzitter van dierenrechtenorganisatie GAIA. “Brussel heeft ze niet nodig om toeristen te lokken en het gaat ook niet om een traditie, vermits de koetsen slechts een drietal jaar geleden opnieuw opdoken in het straatbeeld. Paardenkoetsen bieden geen enkele meerwaarde. Het is goed dat iemand dit aankaart. Dit mag op de agenda komen van de Brusselse raad voor Dierenwelzijn.”

Brussels staatssecretaris voor Dierenwelzijn Bianca Debaets (CD&V) haalde ondanks nog het nieuws omdat ze werkt aan een verbod op pony's op de kermis. Is een verbod voor koetsen de volgende stap? “Pony's die de hele dag kleine rondjes moeten draaien onder begeleiding van luide muziek, dat is helemaal iets anders”, zegt Eric Laureys, woordvoerder van Debaets.

Goed behandeld

"Volgens onze informatie worden de koetspaarden goed behandeld en moeten ze nooit twee dagen na elkaar werken. Het is de eerste keer dat we vernemen dat mensen zich storen aan de paardenkoetsen. We zullen proberen in gesprek te gaan met de initiatiefnemers van de petitie, maar een verbod is niet aan de orde”, zegt Laureys.

De uitbater van de koetsen kon gisteren niet persoonlijk worden bereikt, maar liet via andere kanalen weten dat hij de petitie belachelijk vindt: “Het is een anonieme petitie die vooral door Fransen werd ondertekend. Ik weet zeker dat de meesten hiervan mijn paarden zelfs nog nooit hebben gezien.”

Corrigeer

MEER NIEUWS