Snelheidscontroles 2.0: Politie controleert, bewoners belonen voorbeeldige bestuurders

Snelheidscontroles 2.0: Politie controleert, bewoners belonen voorbeeldige bestuurders

Het buurtcomité beloonde de voorbeeldige chauffeurs na controle door de politie. Foto: mgb

Sint-Niklaas - Op vraag van het buurtcomité van de Puitvoetstraat in Sint-Niklaas werd woensdag een politiecontrole georganiseerd in de straat. Heel wat bestuurders rijden er veel te snel - 70 in plaats van 50 -, en de buurtbewoners willen een structurele oplossing. Om de bestuurders die zich wél aan de regels houden te belonen, staken ook de bewoners zelf hun handen uit de mouwen. Voorbeeldige bestuurders kregen een frisdrankje als blijk van dank.

Met een beloningsactie wilden bewoners van de Puitvoetstraat hun waardering laten blijken voor bestuurders die zich aan het tonnageverbod en de snelheidslimiet van 50 kilometer per uur. Tegelijkertijd moesten de controles dienen als bewustmakingsactie, want de Puitvoetstraat staat bij de politie bekend als een van de straten met de meeste snelheidsinbreuken in Sint-Niklaas.

20 procent rijdt te snel

“Bij vorige snelheidsmetingen reed 20% van de bestuurders hier te snel”, zegt commissaris Hedwig Smet. “Tijdens onze actie woensdag reed slechts 8% te snel. Mensen hebben door de inrichting van de straat de indruk dat ze hier 70 kilometer per uur mogen rijden. In afwachting van de heraanleg van de straat werd al een versmalling ingericht met paaltjes."

De wegversmalling én de regelmatige politiecontroles wisten het aantal overtredingen intussen te doen dalen naar 12% van de bestuurders die te snel rijden. "Maar controles blijven wel nodig, want het aantal overtredingen is nog steeds hoger dan het gemiddelde van 6% in andere straten. Ook op het naleven van tonnageverbod blijven we controleren", zegt Smet nog.

Beloning voor voorbeeldige bestuurders

Het buurtcomité is vragende partij voor de heraanleg en controles, al beseffen ze dat die niet door alle autobestuurders geapprecieerd worden. “Daarom wilden we met deze actie de mensen belonen die zich wel aan de snelheidslimiet houden en zo een positief signaal geven”, zegt Scotty Goossens van het comité. “Van een lokale drankenhandelaar kregen we een voorraad Tönissteiner die we mochten uitdelen. Al blijft het wachten op een structurele oplossing. De heraanleg van de straat met bredere trottoirs en fietspaden in combinatie met smallere rijstroken moet hopelijk de snelheidsproblematiek verhelpen.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees