Geen borden meer binnen kleine Ring

Stad treedt strenger op tegen wildgroei reclameborden

Stad treedt strenger op  tegen wildgroei reclameborden

Volgens het nieuwe reglement moesten deze borden langs de Ring al weg zijn. Foto: kvo

Waregem -

De stad Waregem bindt de strijd aan tegen de wildgroei van reclameborden. Binnen de kleine Ring zijn de borden vanaf nu verboden en op andere plaatsen moeten ze drie werkdagen na het evenement al verdwenen zijn. Zo niet riskeer je als vereniging extra kosten of een boete.

Het stadsbestuur is de wildgroei van reclameborden beu. Op sommige momenten in het jaar staan er zo veel dat ze zelfs de verkeersveiligheid belemmeren en vooral ook het uitzicht langs straten er niet fraaier op maken. Daarom is het vanaf nu verboden om nog borden te installeren binnen de kleine Ring. “Die plaatsen zijn populair. Iedereen wil zijn borden binnen de kleine Ring opzetten, wat een wildgroei veroorzaakt. Daarom verbieden we dat vanaf nu”, zegt burgemeester Kurt Vanryckeghem (CD&V).

Meer controles

Op de rotonde van de Zuiderlaan en de Verbindingsweg zal net als binnen de kleine Ring meer controle volgen. “Op rotondes is het sowieso verboden om borden te plaatsen. Maar omdat vooral de rotondes aan de Zuiderlaan en de Verbindingsweg geliefd zijn bij organisatoren, focussen we daar nog eens extra op”, zegt Vanryckeghem.

Borden zomaar laten staan na een evenement, mag evenmin. Het bord moet binnen de drie werkdagen weg zijn, anders riskeer je als organisator extra kosten of zelfs een boete. “We bellen de organisatoren altijd eerst op met de vraag om de borden te verwijderen. Als dat niet gebeurt, laten we onze stadsdiensten de borden wegnemen. Maar dan moet je wel opdraaien voor die kosten en betaal je de uurprijs van ons technisch personeel.” Als laatste stok achter de deur kan de stad ook nog GAS-boetes uitdelen. Die kunnen oplopen tot 350 euro.

Ook de bestaande regels worden strenger toegepast. Zo staat vast dat je per evenement tot twintig reclameborden mag zetten langs Waregemse wegen. En dat die borden ten vroegste dertig dagen voor de activiteit mogen worden geplaatst.

“We willen vermijden dat onze straten vol staan met reclame voor van alles en nog wat. Daarom verscherpen we de controles en zien we strenger toe op de naleving van de al bestaande regels”, zegt Vanryckeghem.

Volgens schepen van Jeugd Jo Neirynck (CD&V) beperkt dit organisatoren niet om reclame te maken voor hun evenement. “Jeugdverenigingen hebben bijvoorbeeld nog genoeg mogelijkheden om reclame te maken. Ze mogen twintig borden plaatsen en kunnen ook nog gratis affiches afgeven voor in de gemeentelijke borden. Dat is voldoende voor een jeugdbewegingsfuif. Facebook doet de rest wel”, zegt Neirynck.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio