Discussie over fusie Knesselare-Aalter: Ursel liever bij Zomergem?

Discussie over fusie Knesselare-Aalter: Ursel liever bij Zomergem?

Mark Thienpont (midden) mocht bij de start van de gemeenteraad zijn vragen stellen. Foto: mye

Knesselare / Aalter -

Urselnaar Mark Thienpont hield gisteravond op de gemeenteraad een opmerkelijk pleidooi om de fusieplannen tussen Knesselare en Aalter er niet zomaar door te jagen. Misschien willen de Urselnaren liever met Zomergem fuseren, vroeg hij zich af.

De gemeenteraad in Knesselare start steeds met een spreekmoment voor de burger. Urselnaar Mark Thienpont greep gisteravond dat moment aan om het over de fusieplannen tussen Aalter en Knesselare, en dus ook deelgemeente Ursel, te hebben. “Tijdens de vorige fusiebeweging in 1975 bleek uit een volksraadpleging dat Ursel het liefst bij Zomergem zou aansluiten”, stelt Thienpont. “De toenmalige bestuurders hebben dat naast zich neergelegd. Nu hebben we een historische kans om die kwakkel recht te zetten. Ik sprak met mensen uit Ursel en heb het gevoel dat men niet eens beseft dat dit mogelijk is, maar dat men meer voorstander is van een fusie met Zomergem dan van een fusie met Aalter. Bij gesprekken met Urselnaren en mensen uit Zomergem komt steeds een sterkere band bovendrijven tussen Zomergem en Ursel, dan tussen Ursel en Knesselare of Aalter.” Op 23 mei wordt alvast meer duidelijk. Dan stemt de gemeenteraad over de intentieverklaring voor de fusie.

Burgemeester Erné De Blaere was niet geneigd om in te gaan op de vragen van de Urselnaar. “Wij kregen vanuit de politieke kant van Ursel geen signalen dat Urselnaren liever met Zomergem zouden willen fusioneren,” zegt hij. “Er zullen er wel zijn, net zoals er mensen uit Knesselare zijn die liever met Maldegem willen fusioneren. Maar het overgrote deel kiest toch voor Aalter. Defusioneren is technisch misschien haalbaar, maar praktisch gezien heel moeilijk. Ursel zou dan uit een pak raden zoals de politieraad moeten stappen en dan moet financieel ook alles gescheiden worden. En dan zijn de problemen niet opgelost, want na zo’n fusie telt Zomergem amper 11.000 inwoners, ver van het Vlaamse streefdoel van 30.000 inwoners. Ursel kan dan zes jaar later alsnog bij Aalter gevoegd worden.”

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio