Tuin

Zo tover je kleine buitenruimtes om tot charmante tuintjes

Je hoeft geen gigantisch tuinoppervlak te hebben om een gezellige tuin te creëren. Zelfs het allerkleinste tuintje tover je zo om tot jouw favoriete plekje. Deze tips zorgen ervoor dat jouw miniscule stadstuintje of terras kan concurreren met het allermooiste landgoed.

Tip 1: Keep it simple. Een klein tuintje of terras overlaad je beter niet als je niet wil dat het er als een rommeltje uitziet. Hou het daarom bij slechts één stijl en stem daar je volledige inrichting op af. Beperk jezelf ook tot het gebruik van één of twee materialen en en plant niet te veel verschillende soorten planten en bloemen aan. Een symmetrische design zal er bovendien voor zorgen dat je tuin langer oogt.

(Foto's: 1. vtwonenbuitentegels.nl 2. huisjekijken.com 3. inrichting-huis.stfi.re 4. inspirationsdeco.blogspot.fr)

Tip 2: Benut de beschikbare ruimte optimaal. Voor je met de inrichting van je kleine tuintje begint, denk je beter eerst goed na over de mogelijke functies die je de tuin wil geven. Wil je lekker buiten kunnen eten met het hele gezin? Wil je graag een plaatsje om je in je ligstoel in het zonnetje te nestelen of wil je gewoon een plaatsje waar de kinderen naar hartelust kunnen ravotten? Zodra je dit weet, kan je een grondplan opmaken en alle noodzakelijke zones in het geheel inplannen.

(Foto's: 1. 100layercake.com 2. studiogblog.com 3. domino.com)

Tip 3: Leg een verticale tuin aan. Hoe klein de beschikbare ruimte ook is, met een verticale tuin oogt jouw buitenruimte meteen een stuk groener. Je kan er bovendien niet enkel mooie plantjes in aanplanten, wie een moestuintje wil aanleggen, kan er ook zijn groenten en kruiden in kwijt. Klimplanten zijn hiervoor ook ideaal, als je liever niet meteen je volledige wand beplant.

(Foto's: 1. visual-therapy.com)

Tip 4: Gebruik trucjes om je tuin optisch groter te doen lijken. Zo lijkt je tuin minder klein als je muren of hekwerk wegstopt achter een groen (planten)scherm of als je achteraan de tuin donkere planten aanplant. Kleine boompjes en planten in potten helpen je dan weer om meer diepte te creëren. Ook spiegels en langwerpige terrastegels of planken kunnen de ruimte optisch groter maken. Vermijd al te felle kleuren.

(Foto's: 1. woonmooi.be 2. vestidoslindosatelier.tumblr.com 3.mylandscapes.co.uk 4. admexico.mx)

Corrigeer