“Hier mogen ze eten tot ze genoeg hebben”

Keukenteam Heilig-Hartcollege bakt tot 775 kg verse frietjes per week

Martine en Kathleen werken al jaren, met volle goesting, in de keuken. Foto: kvo

Waregem -

Het Heilig-Hartcollege heeft als een van de laatste scholen nog een keukenteam dat al het eten zelf vers maakt. Elke dag maken ze eten voor 1.740 mensen. Twee personeelsleden werden gisteren in de bloemetjes gezet.

775 kilogram verse frieten per week, 430 kilogram kipnuggets of 265 kilogram verse zalm. In het Heilig-Hartcollege wordt er goed en veel gegeten. Om dat vlot te laten verlopen, heeft de school als een van de weinige scholen nog een eigen 23-koppig team dat van 7 uur 's ochtends tot 20 uur 's avonds achter de kookpotten staat en alles zelf en vers kookt. “Het is een bewuste keuze om niet samen te werken met een extern bedrijf”, geeft directeur Jean-Marie Noreillie toe. “Het kost ons wel meer, maar zo zijn we zeker van kwaliteitsvol en gezond eten.”

En die aanpak wordt, letterlijk, gesmaakt. Van de 2.100 leerlingen en leerkrachten die de school telt, blijven er 1.740 ‘s middags warm eten. ‘s Ochtends en 's avonds maakt het keukenteam ook maaltijden voor 120 internen. En om 16 uur presenteren ze 500 vieruurtjes voor zij die studie volgen.

Omdat het zo'n groots werk is om elke dag al dat eten te maken, is het personeel heel belangrijk. Twee vaste waarden van het keukenteam werden gisteren in de bloemetjes gezet. Martine Vanderbeken (54) uit Otegem werkt al veertig jaar in de school, coördinator en chef-kok Kathleen Vaneeckhaute (48) uit Waregem is er vijf jaar aan de slag. Ze waren allebei totaal verrast en van slag door de verrassing. Hun job is voor hen dan ook een vanzelfsprekendheid. “Ik heb nooit iets anders gedaan”, zegt Vanderbeken.

Vrijheid

De twee zijn blij dat hun school niet samenwerkt met een extern bedrijf, zoals pakweg Sodexo. “Als je met zo'n firma werkt, ben je ‘geboeid’. Je moet mét hun bouillons en recepten werken. En geloof me, met dat soort bouillons kan je als chef-kok niets doen.”

Vaneeckhaute vindt de vrijheid ook heel belangrijk. “Als leerlingen ons zeggen dat ze zin hebben in wraps met kebab, dan maken we die. Al letten we er dan wel op dat er vervolgens twee weken geen fastfood op het menu staat.”

Dat de 23 personeelsleden met liefde koken, merken ook de leerlingen. “Het is gewoon altijd lekker”, vat Arthur Delabie (11) uit Waregem, die in de basisschool zit, het samen. “In andere scholen krijgen ze twee keer per jaar frietjes, hier krijgen we er elke week. En ze zijn superkrokant. En de saladbar zorgt ervoor dat we toch onze groentjes binnen hebben.”

Ook de grote porties zijn een pluspunt voor de kinderen. “Hier mogen ze eten tot ze genoeg hebben”, zegt Vanderbeken. “Of ze daar nu een of drie stukken vlees voor nodig hebben. We zorgen dat we altijd genoeg hebben.”

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio