Stadsbestuur wil burgerlijke uitvaartdiensten in kerken, maar dat is buiten het kerkbestuur gerekend

Als het van de stad afhangt mogen ook burgerlijke afscheidsvieringen in kerken plaatsvinden. Foto: kvo

Waregem -

Het Waregems Kerkbestuur wil zijn kerken niet uitlenen voor burgerlijke uitvaarten. De stad zag dat nochtans als de ideale oplossing om het plaatsgebrek voor zulke diensten op te lossen.

Burgerlijke afscheidsdiensten organiseren in kerken. Voor het stadsbestuur leek dat een ideale oplossing om tegemoet te komen aan de stijgende vraag naar zulke diensten. “Almaar meer mensen kiezen voor een burgerlijke dienst. Maar het aantal plaatsen waar je die kan organiseren, is beperkt”, kaartte oppositieraadslid Inge Vandevelde (Groen) aan in de jongste gemeenteraad.

Het stadsbestuur deelt die mening en stuurde zelfs al een brief naar het Kerkbestuur. “We stellen voor om in twee van de zeven kerken burgerlijke diensten toe te staan. Het lijkt ons niet onmogelijk om de kerk het ene moment voor zo'n burgerlijke dienst te gebruiken en er een dag later opnieuw een kerkdienst te organiseren”, zegt bevoegd schepen Rik Soens (CD&V). Maar dat is tegen de zin van het Waregems Kerkbestuur. “Er is in alle Vlaamse bisdommen tot nu toe geen enkele kerk waar zoiets wordt toegestaan”, zegt deken Marnix Vandenbulcke. “Zolang het bisdom zijn visie daarover niet verandert, kan het niet.”

De behoefte aan extra ruimte is nochtans nijpend. Het gaat zelfs zo ver dat er nu al regelmatig afscheidsplechtigheden in ontmoetingscentra worden georganiseerd. “Heel uitzonderlijk staan we dat toe”, zegt burgemeester Kurt Vanryckeghem (CD&V). “Als de mensen echt zo veel volk verwachten dat ze bijvoorbeeld niet allemaal in een zaal van een crematorium kunnen plaatsnemen.”

“Maar een afscheidsplechtigheid in een ontmoetingscentrum is verre van ideaal”, voegt Soens toe. “Daar vinden er 's avonds evenementen plaats en de organisatoren hebben vaak de hele dag tijd nodig om alles klaar te zetten. En dan heb ik het nog niet over de tijd die nodig is om de zaal telkens sfeervol in te richten.”

Tegen 2020?

Wie een burgerdienst wil organiseren en een paar honderd mensen verwacht, kan ook uitwijken naar crematorium Uitzicht in Kortrijk, waar de aula 200 plaatsen telt. “Maar op vlak van mobiliteit is dat niet zo slim. Al die mensen uit Waregem moeten dan naar Kortrijk rijden. Dat kan ook niet de bedoeling zijn”, zegt Soens, die hoopt tegen 2020 alsnog een overeenkomst te hebben met het kerkbestuur. Dan treedt het nieuwe kerkenplan in werking en dat is volgens de stad het ideale moment om dergelijke opties te bekijken.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees