Steinerschool op zoek naar 80.000 euro via crowdfunding

Steinerschool op zoek naar 80.000 euro via crowdfunding

Eén van de acties vindt dit weekend plaats: Steiner Rock, met muziek van oud-leerlingen en de muziekleerkracht. Foto: hsb

Wijgmaal -

In Steinerschool De Zonnewijzer is sinds september een tweede klas in het eerste middelbaar. Maar om die uitbreiding te financieren, moet de school de komende zes jaar ongeveer 80.000 euro ophoesten.

“De wil om onze school uit te breiden, was jarenlang heel groot”, zegt directrice An De Vogelaere. “Enerzijds omdat de vraag naar ons soort van onderwijs toeneemt. Anderzijds omdat kinderen die uit onze basisschool komen geen voorrang krijgen en dus niet zeker wisten of ze dit onderwijssysteem konden verderzetten in het middelbaar. Hier in de buurt zijn geen andere Steinerscholen.”

Momenteel is De Zonnewijzer de kleinste secundaire school van Vlaams-Brabant, met één klas van gemiddeld 26 leerlingen per jaar, dus zes klassen. Dit jaar is daar al één klas bijgekomen, maar over zes jaar is dat dus eigenlijk een verdubbeling van het aantal leerlingen. Een enorme stap, die de school zeker niet zonder twijfels heeft genomen. “De overheid geeft ons een subsidie op basis van het aantal leerlingen het jaar voordien, dus de kost van een nieuwe klas moeten we zelf dragen. Voor een kleine school als de onze is dat een enorme investering. We hebben ongeveer 80.000 euro per jaar nodig in de komende zes jaar. Eén jaar is doenbaar. Maar als je weet dat je zes jaar moet investeren, denk je daar toch even over na”, zegt De Vogelaere.

De uitbreiding blijkt alleszins een succes, want voor komend schooljaar is er ondanks de tweede klas in het eerste middelbaar nog een wachtlijst bij de inschrijvingen.

De dankbaarheid van de ouders van kinderen die momenteel in die extra klas in het eerste jaar zitten, was zo groot dat zij aangaven iets te willen doen om het geld in te zamelen. Zo groeiden er heel wat acties in de school. Een ouder organiseerde een naaiatelier. Een oud-leerling zette een crowdfunding op poten met enkele ouders. Volgend schooljaar doen enkele ouders een toneelvoorstelling ten voordele van de school en de schoolfotograaf heeft een deel van zijn opbrengst geschonken. De school verkocht ook zelfgemaakt appelsap.

Gemotiveerde leerlingen

Ook de leerlingen wilden iets doen. “Het vierde middelbaar organiseerde al een eetavond. En dit weekend vindt de eerste editie van Steiner Rock plaats, een idee dat gegroeid is vanuit de leerlingenraad”, zegt De Vogelaere. “Er staat muziek op het programma, van bandjes met oud-leerlingen en onze muziekleerkracht, maar ook een skatewedstrijd. De leerlingen zijn ermee bezig en blijven zelfs na school langer hier om alles voor te bereiden.”

“Al die acties zijn enorm leuk en motiverend voor ons. Maar eigenlijk is het zonde dat het zo moet lopen”, zegt de directrice. “Voor de financiering van het basisonderwijs doet de overheid een hertelling in oktober, waardoor je meteen het schooljaar van de uitbreiding de nodige, bijkomende subsidies krijgt. Een gelijkaardig systeem zou er ook in het secundair onderwijs moeten komen.”

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio