Imke Courtois stopt na EK met voetballen

Imke Courtois (29), de bekendste voetbalster én analiste van België, stopt deze zomer met voetballen. Ze speelt haar laatste wedstrijden met de Red Flames op het EK in Nederland. Courtois wil zich meer toeleggen op haar doctoraat én haar leven buiten de sport. Tom De Leur

“Officieel heb ik nog niet gezegd dat ik ging stoppen”, zegt Imke Courtois. Bij dezen: ze stopt na het EK in Nederland, waar de Red Flames op 16 juli hun eerste wedstrijd op een groot tornooi spelen. “Ik ben nog in topvorm, maar ik moest een keuze maken.”

Courtois doctoreert aan de KU Leuven in de gezondheids­therapie met een onderzoek naar de invloed van de ademhaling op pijn. “Ik heb het gevoel dat ik tijd moet inhalen voor mijn doctoraat. Ik heb voor dit EK een ­onderbreking van mijn beurs van drie maanden gekregen, maar daarna wil ik me vol op mijn onderzoek toeleggen.”

Gezin

Opmerkelijk is dat Courtois ­vorige week haar allerlaatste wedstrijd voor Standard speelde, zonder enig afscheid. 0-17 werd het, tegen Tienen, de ploeg waar Imke als jong meisje begon. Er werd gevierd omdat Standard voor de zevende opeenvolgende keer kampioen werd, maar voor Imke was er niets gepland. Een beetje haar eigen schuld, zegt ze. “Ik had wel tegen de club gezegd dat ik ermee ging stoppen, maar ik denk dat ze me niet echt geloofden. Eigenlijk beseften alleen mijn ouders, mijn zus en mijn beste vriendin dat het mijn laatste match was. Daarom is het ­beter dat ik mijn afscheid nu officieel aankondig. Anders gaat het misschien geruisloos voorbij. Niet dat ik op een groot feest zit te hopen, maar toch dat de mensen op zijn minst zouden zeggen: ­Bedankt om al die jaren bij Standard te spelen.”

Imke Courtois heeft 21 jaar gevoetbald en tien titels behaald. Ze zit aan zeventien caps bij de Red Flames. “Mijn leven stopt niet als het voetbal stopt. Ik wil beter worden in mijn onderzoek aan de universiteit, ik wil de wereld zien, misschien ooit een gezin stichten.”

Voetbalanalist wil Courtois zeker blijven. En trainer worden? “Misschien later, op dit moment totaal niet. Als ik nu naar een voetbalmatch ga, wil ik op het veld staan, niet ernaast.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.

UEFA Nations League Divisie A - Groep 2

Vorige speeldag

Speeldag 6

GS W V G DS P
1 Zwitserland 4 3 1 0 14/5 9
2 België 4 3 1 0 9/6 9
3 IJsland 4 0 4 0 1/13 0