Vinokourov en Kolobnev verschijnen maandag voor Belgische rechter na “verdachte” sprint in Luik-Bastenaken-Luik

Vinokourov en Kolobnev verschijnen maandag voor Belgische rechter na “verdachte” sprint in Luik-Bastenaken-Luik

Vinokourov (rechts) en Kolobnev in de finale van Luik-Bastenaken-Luik in 2010. Foto: © REPORTERS PRESS AGENCY

De ex-wielrenners Alexander Vinokourov en Alexander Kolobnev verschijnen komende maandag voor de Luikse raadkamer. De Kazach en de Rus worden verdacht van corruptie tijdens Luik-Bastenaken-Luik van 2010. De raadkamer moet zich uitspreken over een eventuele doorverwijzing naar de correctionele rechtbank.

De wielrenners Vinokourov en Kolobnev reden samen aan de leiding in de finale van La Doyenne in april 2010. Ze sprintten in Ans voor de overwinning, maar daar zou een reukje aan gehangen hebben. Vinokourov zou destijds zijn medevluchter 150.000 euro hebben betaald om zich te laten kloppen.

Beide ex-renners ontkennen de feiten en geven aan dat er niet genoeg bewijs is om een procedure op te starten. Het gerecht onderzocht tijdens het onderzoek e-mail- en bankverkeer in Zwitserland en Monaco. Tussen juli en december zou er 100.000 en 50.000 euro overgeschreven zijn van de Monegaskische bankrekening van Vinokourov naar de Zwitserse rekening van Kolobnev.

Het parket van Luik vraagt de verwijzing van beide mannen naar de correctionele rechtbank van Luik. Vinokourov wordt verdedigd door advocaat Jean-Louis Lodomez, Kolobnev door advocaat Steven Boeynaems.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.