Inbraakexperts controleren voordeuren in Brussel

Meeste dieven komen nog altijd gewoon via de voordeur binnen. Zo kan u ze tegenhouden

Meeste dieven komen nog altijd gewoon via de voordeur binnen. Zo kan u ze tegenhouden
Brussel -

Is uw voordeur wel veilig tegen inbrekers? In het Brusselse Gewest gaat een tweehonderdtal gemeenschapswachten, diefstalpreventieadviseurs en politieagenten volgende week alle deuren controleren. Dat is nodig want de meeste inbrekers komen nog altijd gewoon via de voordeur naar binnen, zegt een veiligheidsexpert van de FOD Binnenlandse Zaken.

Het is al de zevende keer dat “Operatie Rozet” plaatsvindt in Brussel. “Maar ook in de rest van het land kan u gratis een beroep doen op de diensten van een gratis expert van de lokale politie of van de gemeente. Informeer u daarvoor bij uw lokaal bestuur of kijk op www.diefstalpreventieadviseur.be”, klinkt het bij de algemene directie Veiligheid en Preventie van Binnenlandse Zaken.

“In ons land worden ongeveer 200 woninginbraken per dag gepleegd. De meeste in het Brussels Gewest, zo blijkt uit politiecijfers. En opvallend: de daders komen meestal gewoon via de voordeur naar binnen”, zegt Pierre Thomas, directeur Veiligheid en Preventie bij Binnenlandse Zaken.

“Met een beetje ervaring is de dief in nauwelijks 1 minuut binnen door het slot los te rukken of door de deur met een koevoet open te breken. Het is daarom belangrijk de voordeur en de rest van de woning correct te beveiligen.”

Hoe kan u het best vermijden dat dieven gewoon via de deur binnenbreken?

*Zorg dat de voor- en achterdeur steeds slotvast zijn. Ook al bent u maar heel even weg.

*Leg nooit een reervesleutel onder de mat of onder een bloempot. Nog te veel mensen doen dat en dieven weten dat uiteraard ook

*Gaat u met vakantie, vraag dan aan de lokale politie vakantietoezicht aan

Meeste dieven komen nog altijd gewoon via de voordeur binnen. Zo kan u ze tegenhouden

*Zelfs als de deur op slot is, weten dieven vaak gemakkelijk binnen te geraken. Zorg er in de eerste plaats dat al uw buitendeuren voorzien zijn van een cilinderslot. Dat is sowieso al een stuk veiliger tegen inbraken.

*Zorg dat de cilinder bovendien niet meer dan 2 mm uitsteekt. Anders kunnen inbrekers er gemakkelijk een tang op plaatsen en het slot afbreken, zodat ze binnen kunnen.

*Zorg daarom dat uw slot voorzien is van een rozet, dat is het metalen onderdeel dat de cilinder van een slot beschermt en verhindert dat het door een inbreker kan worden geforceerd.

*Zorg dat er geen plaats tussen de deur en de deurstijl is om een werktuig tussen te steken. Zorg dat een inbreker niet de kans krijgt om een schroevendraaier of zelfs een koevoet tussen deur en deurstijl te steken, anders is hij snel binnen en raakt de deur bovendien zwaar beschadigd.

Krijgt een dief de deur toch open, kan u hem met een aantal eenvoudige middeltjes doen schrikken, zodat hij het meestal op een lopen zet.

*In doe-het-zelfzaken koopt u voor enkele euro’s een alarm. Die kunnen meestal gewoon geplakt worden. Een gedeelte plakt u op de deur zelf, het andere er vlak tegenover op de deurstijl. Gaat de deur open en het contactje wordt onderbroken, gaat een luid alarm af.

*U kan ook gewoon een fles binnen aan de deur zetten. Gaat de deur open, valt de fles. De inbreker schrikt meestal zo erg, dat hij het op een lopen zet.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees