Stadsbestuur geeft premies aan starters en wil zo ook leegstand tegengaan

Tot 3.000 euro voor wie eigen zaak opent

Tot 3.000 euro voor wie eigen zaak opent

Robbe Van De Vyver van schoenenwinkel R-Shoes: “Het is fijn dat de stad jonge ondernemers op die manier stimuleert.” Foto: kvo

Waregem -

Het Waregemse stadsbestuur wil ondernemers motiveren om een zaak te openen in de stad. Daarom lanceert het een starterspremie waarmee handelaars tot 3.000 euro kunnen krijgen. De nieuwe premie moet ook leegstand tegengaan.

Startende ondernemers stimuleren, handel in de stad motiveren en leegstand tegengaan. Dat is het doel van de starterspremie die het stadsbestuur in het leven roept. Wie een nieuwe zaak opent in de stad kan binnen het jaar na de opstart van de zaak een bedrag van minimum 1.000 en maximaal 3.000 euro ontvangen. “Dat geld kunnen ze gebruiken voor de promotie van hun zaak”, legt bevoegd schepen van Economie Kristof Chanterie (CD&V) uit.

De starterspremie is sinds midden maart beschikbaar. “Ondertussen heeft al een viertal handelaars er gebruik van kunnen maken.” Een van hen is Robbe Van De Vyver (20) uit Zulte. Hij baat sinds 22 augustus schoenenwinkel R-Shoes in Het Pand uit. “Die premie was een welgekomen duwtje in de rug”, geeft de jonge ondernemer toe. “Ik vind het ook fijn dat de stad jonge ondernemers op deze manier stimuleert. Dat is een mooi gebaar.” Van De Vyver is tevreden met zijn verkoopcijfers. “Het loopt goed en ik amuseer me, ideaal dus.”

De premie dient ook om leegstand tegen te gaan. “Starters krijgen een bijkomende premie van 1.000 euro als hun pand minstens zes maanden voor de start leeg stond”, zegt Chanterie.

Buurtwinkels buiten de ring krijgen ook extra ondersteuning. Zij kunnen een bijkomende subsidie van nog eens 1.000 euro ontvangen omdat ze volgens het stadsbestuur bijdragen aan het sociale leven in de buurt.

Misbruik voorkomen

Wie een zaak start, moet gewoon een formulier indienen bij het stadsbestuur. “We kiezen er bewust voor om in geen ingewikkelde voorwaarden of moeilijke clausules te voorzien, zo willen we de drempel zo laag mogelijk houden.”

Maar eindeloos geld uitdelen, kan het stadsbestuur niet. “Er is in een voorlopig startbudget van 30.000 euro voorzien”, zegt Chanterie. Na de aanvraag en goedkeuring door het schepencollege, mag de ondernemer de premie binnen drie maanden verwachten. Al heeft het stadsbestuur wel een stok achter de deur. “De uitbetaling van de premie gebeurt enkel als de zaak op het moment van de uitbetaling nog actief is”, zegt Chanterie. Wie op dat moment bijvoorbeeld al failliet is, ontvangt dus geen centen meer. Zo wil het stadsbestuur misbruik voorkomen.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio