Na ‘13 Reasons Why’ kwamen deze leerlingen met hun hartverwarmende ‘13 Redenen Waarom Niet’

Na ‘13 Reasons Why’ kwamen deze leerlingen met hun hartverwarmende ‘13 Redenen Waarom Niet’

Clay en Hannah in ‘13 Reasons Why’ Foto: Beth Dubber/Netflix

De controversiële reeks ‘13 Reasons Why’ heeft in heel de wereld de gesprekken aangewakkerd over hoe we met zelfdoding moeten omgaan. Critici vinden dat de serie copycat-gedrag in de hand werkt en zelfdoding verheerlijkt. Voorstanders zijn ervan overtuigd dat ze jongeren doet praten over de problematiek, en dat is exact wat de leerlingen van een school in Michigan deden.

In ‘13 Reasons Why’ word je als kijker door het hoofdpersonage Hannah meegenomen doorheen haar verleden. In 13 verschillende opnames vertelt ze voor elke klasgenoot hoe die heeft bijgedragen aan haar dood.

Leerlingen van de Oxford High School in Michigan herinnerden zich nog maar al te goed hoe hun schoolgenote Megan Abbott in 2013 stierf door zelfdoding. Ter harer nagedachtenis besloten ze om ook opnames te maken in de stijl van ‘13 Reasons Why’, die op een zekere dag plots door de luidsprekers van de school schalden.

Verschillende laatstejaars van de school vertelden heel persoonlijke, kwetsbare, verhalen die ze zelf meemaakten. Het ging over pesten, bodyshaming, destructieve relaties en meer. Maar anders dan in de serie, eindigden zij hun verhaal telkens met iemand die hen hoop had gegeven om door te gaan.

(lees verder onder de foto)

Na ‘13 Reasons Why’ kwamen deze leerlingen met hun hartverwarmende ‘13 Redenen Waarom Niet’
Hannah Baker in ‘13 Reasons Why’ Foto: Beth Dubber/Netflix

“Ik heb de serie in één dag uitgekeken”, vertelde initiatiefnemer Riley Juntti aan Mashable. “Want toen het uitkwam praatte onze hele school erover. Ik denk dat het toonde wat we meemaken op de middelbare school. Ik weet dat ik of heel wat van mijn vrienden dezelfde dingen hebben meegemaakt die Hannah Baker in de serie meemaakte.”

“Iedereen die aan ons project meewerkte, vond de serie echter verontrustend omdat het zelfdoding als het onvermijdelijke gevolg toonde. Het leek wel of ze geen andere keuze had dan zichzelf het leven te benemen na alles wat ze had meegemaakt.”

LEES OOK: Experts trekken aan alarmbel over zelfdoding in Netflix-reeks: “Dit is een gevaarlijke serie”

LEES OOK: Een zelfdoding in detail in beeld brengen, zoiets doe je niet! Of wel?

“De serie focuste niet op een heleboel dingen die wel goed waren in Hannah’s leven. Ze had liefhebbende ouders, ze had Clay.”

Met hun ‘13 Reasons Why Not’ is er heel wat veranderd in hun school volgens Riley. “Het voelt alsof we een nieuw klimaat hebben gecreëerd in Oxford dat er voordien niet was. We hebben nu een cultuur waarin het oké is om toe te geven dat je het moeilijk hebt.”

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis telefoonnummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be

Na ‘13 Reasons Why’ kwamen deze leerlingen met hun hartverwarmende ‘13 Redenen Waarom Niet’
Foto: Beth Dubber/Netflix
Corrigeer

MEER NIEUWS