De Brugse Poort na het circulatieplan: “Slecht om van te leven, maar zalig om in te leven”

De Brugse Poort na het circulatieplan: “Slecht om van te leven, maar zalig om in te leven”

Frans en Sonja van boetiek Jolly in de Phoenixstraat voelen het hard, dat de verbinding naar de binnenstad en de stadsring werd geknipt. Anderen zijn dan weer positief over de impact van het plan. Foto: fvv

Gent -

De Brugse Poort ziet af. De Brugse Poort leeft op. Anderhalve maand na het knippen van de Bargiebrug zijn dat de twee gevoelens die de oude Gentse volkswijk overheersen. De Brugse Poort zit op ‘een eiland’ en de oude middenstand voelt dat in zijn kassa. Tegelijkertijd staat een nieuwe generatie op. Met in hun zog: nieuwe ondernemers, geld en fietsers.

“De mensen hebben verdriet, mijnheer. De dynamiek van de Brugse Poort is helemaal weg. Van de ene op de andere dag. Zomaar.” De tranen schieten Sonja Verbeke net niet in de ogen. Vanuit haar boetiekje Jolly kijkt ze uit op de ­Phoenixstraat. De ene na de andere fietser bolt voorbij, maar autoverkeer is hier op een donderdagmiddag amper nog te zien.

Veertig jaar bestaat haar zaak al. Maar sinds 3 april duikt de omzet in het rood. “30 procent minder. Verpleegsters van Sint-Lucas, die met de wagen passeerden en een jurkje zagen hangen in mijn vitrine. Vaste klanten die niet meer willen komen vanuit Oostakker. Mensen die de winkel leerden kennen omdat hun oog erop viel van in de file. We zijn ze allemaal kwijt. Hoe zou u zich voelen als u plots 30 procent van uw loon moet inleveren?”

De Phoenixstraat loopt door het knippen van de Bargiebrug sinds 3 april zo goed als dood. En de Bevrijdingslaan is geen doorgangsweg meer. Cafeetjes, pizzazaken en kappers hebben er al een tijd de overhand. Maar daartussen zitten handelaars die afzien.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees