Interieur

Dit zijn de vuilste plekjes in elke keuken

Dit zijn de vuilste plekjes in elke keuken

Foto: Shutterstock

Heel wat mensen zijn soms bang voor hoe het er in keukenrestaurants aan toegaat inzake hygiëne, maar staan er vaak niet bij stil dat ook de eigen keuken een broeihaard van bacteriën kan zijn. Deze vier plaatsen zijn volgens nieuw onderzoek echter het vuilst in haast elke keuken.

Uit een onderzoek van de Amerikaanse Drexel University blijkt dat heel wat keukens thuis niet zouden voldoen aan de regels die aan restaurants worden opgelegd. Om tot die conclusie te komen, onderzocht het in Philadelphia 100 huizen van mensen met verschillende achtergronden.

"Als mensen ziek worden als gevolg van iets dat ze aten, denken ze daarvoor in eerste instantie vaak terug aan de laatste keer dat ze op restaurant gingen", zegt co-auteur en professor Jennifer Quinlan. "Maar heel vaak zijn het besmettingen van thuis die tot die ziektes leiden. We hebben dan ook kunnen vaststellen waar deze ziekteverwekkers zich vooral schuilhouden in de koelkast, de gootsteen, sponsjes en snijplanken."

  • In 97 procent van de huizen die ze bezochten, vonden de onderzoekers slecht bewaarde kip en rauw vlees. Die moeten altijd onderaan de koelkast bewaard worden, zodat als het lekt er zo min mogelijk vocht op andere producten kan lopen. Een koelkast moet ook altijd een temperatuur hebben die onder de 4 graden blijft.
  • Liefst 64 procent van de sponsjes testte positief op bacteriën, en ze zijn daarmee de goorste kampioenen van de keuken. "Gebruik ze niet om bijvoorbeeld het werkblad mee proper te maken, want zo verspreid je de bacteriën nog meer", zegt Quinlan. Ze raadt ook aan om ze regelmatig in de wasmachine, in de microgolf of vaatwas te stoppen om ze te reinigen.
  • In en rond de gootsteen werden in 44 procent van de gevallen sporen van stoelgang teruggevonden. En in 15 procent van de gevallen werd de E. coli-bacterie er ontdekt. "Op vochtige plaatsen is de kans groter dat er zich meer viezigheid opstapelt", zegt Quinlan. 
  • Omdat snijplanken zo vaak worden gebruikt, is het belangrijk om ze veelvuldig te reinigen. Zeker als je verschillende producten na elkaar verwerkt. Liefst 76 procent had groeven en dat is net waar de bacteriën zich graag in nestelen. Die regelmatig vervangen, is dus aangewezen. Gebruik in elk geval nooit het werkblad om zomaar producten op te snijden, raadt Quinlan aan. 

 

 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees