Ook kleindochter van legendarische generaal Patton present

Tweehonderd re-enactors beelden oorlogstaferelen uit

Tweehonderd re-enactors beelden oorlogstaferelen uit

Heel wat re-enactors bleven overnachten. Foto: © Michel Wijne

Eeklo -

Het voorbije weekend vond op het terrein achter Karting-Bowling Yeti in de Leopoldlaan de tweede editie plaats van Railway to Liberty, een evenement waarop re-enactors de periode 1940-1945 zo nauwkeurig mogelijk proberen uit te beelden.

“We verwelkomden maar liefst 200 re-enactors”, zegt de ondervoorzitter van Call of Duty - United Soldiers (=CODUS), Kenneth Spillebeen. “In vergelijking met twee jaar geleden kunnen we dus spreken van een verdubbeling.”

Net als op de vorige editie van Railway to Liberty werd de jeugd nauw bij het evenement betrokken.

“Op vrijdag gingen we van start met een educatieve dag voor scholen”, zegt Cindy De Mets van CODUS.

“210 schoolkinderen uit Eeklo, Zelzate, Beke en Kluizen namen deel. Via allerlei educatieve en speelse opdrachten leerden ze bij over de Tweede Wereldoorlog. De deelnemertjes moesten onder meer staatshoofden aanwijzen en historische gebeurtenissen op een tijdslijn plaatsen.”

Helen Patton

Ook het Railway to Liberty dinner op zaterdagavond met aansluitend een heus bevrijdingsbal lokte veel volk. Zondagmorgen trokken de re-enactors dan weer met zijn allen naar het marktplein voor een herdenkingsceremonie. Die werd bijgewoond door Helen Patton, de kleindochter van de bekende generaal. Ook Eeklonaar Julien Van den Driessche, die de gruwel van het concentratiekamp Flossenbürg overleefde, was van de partij.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio