Fit & Gezond

Als u nog eens twijfelt tussen plat of bruis, denkt u best terug aan dit onderzoek

Als u nog eens twijfelt tussen plat of bruis, denkt u best terug aan dit onderzoek

Foto: fvv

Als u de volgende keer twijfelt of u plat of bruis wil: kies plat. Onderzoekers van de Birzeit universiteit in Palestina zijn erachter gekomen dat spuitwater dik maakt, maar niet iedereen is het daar mee eens.

Een team wetenschappers voerde gedurende drie maanden testen uit op zestien ratten met een gelijk gewicht. Bepaalde dieren kregen plat water, terwijl andere het moesten stellen met suikervrije drankjes of spuitwater. En wat blijkt? Knaagdieren die spuitwater dronken, aten meer en werden tot twintig procent dikker dan de andere, die gewoon bronwater dronken.

Volgens de onderzoekers heeft dit fenomeen alles te maken met het hormoon ghreline, dat de eetlust opwekt. Het onderzoek toont aan dat het koolzuurgas in spuitwater de eigenschap heeft om dat hormoon wakker te maken. Dat bevestigt een test met twintig menselijke vrijwilligers. Bij dames en heren die spuitwater dronken bij het ontbijt, werden tot zes keer hogeren niveaus van het zogenaamde hongerhormoon gemeten dan bij de mensen die plat water dronken.

Experts nemen de resultaten van dit onderzoek met een korreltje zout. "Er is geen hard wetenschappelijk bewijs dat koolzuurgas in drankjes het hongergevoel versterkt, laat staan tot obesitas leidt. Dit is een slecht staaltje wetenschap", aldus Gavin Partington, hoofd van de British Soft Drinks Association, in een reactie aan de Britse tabloidkrant The Daily Mail.

 


 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees