Duitse WO I-schilder krijgt expo in gemeentehuis

Duitse WO I-schilder krijgt expo in gemeentehuis

Veertien kunstenaars van Kunstkring 20-10 werkten mee aan de expo. Foto: ptb

Langemark -

De Duitse expressionistische kunstschilder Wilhelm Morgner, die sneuvelde en begraven ligt in Langemark, wordt tentoongesteld in het gemeentehuis.

De expo rond de Duitse schilder Wilhelm Morgner, met aandacht voor zijn werk en levensverhaal, loopt nog tot 15 september. “Ook veertien kunstenaars van Kunstkring 20-10 gaven in verschillende kunstvormen een eigen impressie op de kunst van Morgner, onder wie de onlangs overleden Gilbert Degryse die er zijn laatste werk voorstelt”, zegt Marleen Soete, schepen van Cultuur (CD&V). “Gilbert was secretaris van de kunstkring en heel gedreven rond dit project.”

“Morgner was vooral autodidact en schilderde op het land werkende boeren, het weidse Noord-Duitse landschap, religieuze werken en zelfportretten. Zijn ontwikkeling werd in de kiem gesmoord door het uitbreken van WO I, waarin hij enkel nog een kleine tekeningen en schetsen maakte. Hij sneuvelde in 1917 op 26-jarige leeftijd op het slagveld bij gehucht De Schreiboom in Langemark. Op de groene muur langs de trap in het gemeentehuis, hangen drie lege kaders. Die werden daar heel bewust geplaatst als statement tegen het vernietigen van ‘Entartete Kunst’ door de nazi's. Ook een deel van Morgners kunst verdween tijdens WO II voorgoed.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio