Fit & Gezond

Evy Gruyaert openhartig: “Gewone hoofdpijn is niet te vergelijken met migraine”

Evy Gruyaert openhartig: “Gewone hoofdpijn is niet te vergelijken met migraine”

Evy Gruyaert in ‘Van Gils en Gasten’ Foto: VRT

Evy Gruyaert heeft zoals één op vijf Belgen last van migraine. “Bij mij gebeurt het vooral als ik overprikkeld ben”, getuigt Gruyaert in ‘Van Gils en Gasten’. In het kader van de ‘week van de migraine’, die loopt van 15 tot 20 mei, nodigde het programma ook migraine-expert Thomas D’Havé uit. Hij had enkele opmerkelijke voordelen bij: “mensen met migraine leven 7 jaar langer.”

Evy Gruyaert over haar migraine Video: VRT

Dit jaar is het de vijfde sensibilitatiecampagne rond migraine. De campagne wil dit jaar het taboe op de werkplaats helpen doorbreken en patiënten aansporen om hun migraine niet langer te verbergen op het werk. In het filmpje getuigt Evy Gruyaert over haar migraine en de last die ze daarmee ondervindt in haar dagelijks leven. “Het heeft mij al zo vaak gehinderd in mijn leven en mij al zo vaak weggehouden van leuke dingen of ervoor gezorgd dat ik mij schuldig voelde ten opzichte van mijn collega’s of werkgever”, aldus Gruyaert.

Gruyaert kaart in het filmpje ook aan dat mensen te snel het woord migraine in de mond nemen. “Er wordt soms te pas en te onpas gezegd ‘Ik heb migraine’ en dat is jammer voor mensen die echt migraine hebben”, zegt Gruyaert. “want een gewone hoofdpijn is ook niet leuk, maar het is echt niet te vergelijken met migraine.” En in het taboe op de werkplek kan ze zich zeker herkennen. “Het is inderdaad anders. Als je een arm breekt of je hebt iets aan de hand dat je lichamelijk goed ziet , dan zien de mensen dat, dan speel je geen komedie”, zegt ze. “Als je migraine hebt, dan kun je dat niet zien.”

Minder ongevallen

Ook osteopaat en migraine-expert Thomas D’Havé zat bij aan de tafel in ‘Van Gils en Gasten’. Hij leed zelf ooit aan migraine en heeft nu een methode gevonden om migraine tegen te gaan. D’Havé wil mensen terug meer controle geven over hun leven door de enige beïnvloedbare risicofactor te ‘elimineren’.

Hoewel migraine mensen veel ellende en pijn oplevert, heeft de aandoening ook enkele opmerkelijke voordelen. “Mensen met migraine hebben gevoeligere zintuigen dan anderen”, zegt D’Havé. “Dat is meteen ook een van de voordelen, mensen met migraine hebben statistisch minder ongevallen. Figuurlijk gezien ruiken zij het gevaar veel sneller dan iemand anders.”

7 jaar langer

De evolutionaire biologie heeft een ander voordeel ontdekt. “Zo kijken ze bij welke mensen migraine meer voorkomt en dan kunnen ze zien wat er meer voorkomt samen met migraine”, aldus D’Havé. “Een van de statistieken toont zo aan dat mensen met migraine langer leven, gemiddeld 7 jaar.”

“Er is nog een voordeel”, zegt D’Havé. “Als het lichaam een bacterie binnenkrijgt, dan doet het er alles aan om te verhinderen dat di die hersenen infecteert door de bloed-hersenbarrière af te sluiten. Mensen met migraine hebben een grotere capaciteit om dat te doen.”

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees