Celebs

Wordt Caitlyn Jenner straks de eerste transgender president van Amerika?

Wordt Caitlyn Jenner straks de eerste transgender president van Amerika?

Foto: AFP

Na een succesvolle carrière als Olympisch atlete richt ’s werelds bekendste transvrouw haar pijlen op het Witte Huis. Hoewel ze Donald Trump aanvankelijk steunde, is ze niet opgezet met zijn gebrekkige steun aan de holebi- en transgemeenschap. Daarom overweegt ze zich bij de volgende verkiezingen kandidaat te stellen voor het presidentschap.

Ze stemde voor Donald Trump en was er rotsvast van overtuigd dat de man een goede president zou zijn, ook voor de LGBT-gemeenschap (Lesbian, Gay, Bi, Trans). Caitlyn was dan ook zwaar teleurgesteld in de Amerikaanse president toen die de zogenaamde “bathroom bill” van president Obama ongedaan maakte.

Die wet schreef voor dat transjongeren in door de overheid gesubsidieerde scholen de toiletten mogen gebruiken die overeenkomen met hun genderidentiteit, ook als die niet hetzelfde is als hun biologische geslacht. Scholen die hun studenten dat niet toelieten zouden hun subsidies verliezen onder die wet.

“Het doet me nog geen spijt krijgen van mijn stem, maar ik ben teleurgesteld en daar ben ik heel open over geweest”, aldus Jenner aan BBC afgelopen vrijdag. “Ik dacht dat Trump het beter zou doen op dat vlak.”

Wordt Caitlyn Jenner straks de eerste transgender president van Amerika?
Foto: Photo News

Ze liet ook vallen dat ze een politieke carrière overweegt, al is ze er nog niet uit welke vorm die moet aannemen: “Ik doe veel politiek werk, maar meestal achter de schermen”, vertelt ze. Gevraagd naar of ze zich ooit verkiesbaar zou stellen: “Ik krijg die vraag redelijk vaak, om eerlijk te zijn. Ik ga het gedurende het komende jaar overwegen.”

“Ik wil weten waar ik mijn gemeenschap het beste kan dienen wat betreft het veranderen van de Republikeinse partij inzake LGBT-zaken. Is het van buiten het systeem? Zoals met iedereen samenwerken aan de rand van het politieke stelsel om de Republikeinen anders te doen denken?”

“Of is het beter om in het systeem te zitten en inderdaad campagne te voeren voor de Senaat? Kan ik daar meer goed doen? Dat zijn de dingen die ik nu nog overweeg.”

Wordt Caitlyn Jenner straks de eerste transgender president van Amerika?
Vorig jaar sierde Jenner als eerste transvrouw de cover van Vanity Fair Foto: AP

Of de internationale LGBT-gemeenschap ook zo blij is met Jenner als grote voorvechter is echter niet zo zeker. De vrouw kreeg sinds haar transitie bakken kritiek van andere transgenders omdat ze zich als rijke beroemdheid niet bewust was van heel wat problemen waar minder gegoede transgenders en transseksuelen mee te maken krijgen, onder meer omdat ze heel wat plastische chirurgie onderging om haar uiterlijk te ‘vervrouwelijken’, iets wat heel wat anderen simpelweg niet kunnen betalen.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees