Voetgangerscirkel moet centrum Pittem toegankelijk maken

Gemeente wil beweging stimuleren met wandelroute

Gemeente wil beweging stimuleren met wandelroute

Gemeente, OCMW en woonwinkel tekenen een route zonder hindernissen uit van het rusthuis naar de markt. Foto: kvp

Pittem -

Het gemeentebestuur en het OCMW van Pittem gaan samen met de woonwinkel een voetgangerscirkel uittekenen. Dat moet een toegankelijke wandelroute door het dorp worden met extra aandacht voor rustpunten. “We willen iedereen stimuleren om meer te bewegen.”

De gemeente Pittem wil de senioren in de gemeente stimuleren om in beweging te blijven. Daarvoor werd een voetgangerscirkel uitgetekend. Dit is een route doorheen het dorp waar extra zorg is voor hindernissen en rustpunten. De route is een uitnodiging voor iedereen, maar in het bijzonder ouderen en minder mobiele mensen om een centrumwandeling te maken.

In eerste instantie wordt gekozen voor een traject van het woonzorgcentrum naar de markt. Bij het uitzetten van de route is rekening gehouden met de link naar verschillende diensten zoals een bank, de bakker of de slager. “Op deze manier willen we mensen die op het traject wonen of op wandelafstand er vanaf stimuleren om meer te bewegen. De auto kan op die manier vaker aan de kant blijven staan”, zegt Jürgen Vierstraete van de woonwinkel Wonen Regio Tielt.

Gene hindernissen

Op de voetgangerscirkel ligt de nadruk in eerste instantie op de toegankelijkheid van het traject zelf: voetpaden in goede staat, breed genoeg, oversteken met verlaagde drempels die ook voor rolstoelgebruikers of kinderwagens comfortabel zijn, geen putten of uitstekende tegels waarover je kunt struikelen.

“Anderzijds worden er ook extra rustplaatsen voorzien”, zegt Vierstraete. “Een zitbank, een groen hoekje om te verpozen, al dan niet voor een gezellige babbel. Op deze manier kunnen mensen zonder hindernissen en op het gemak hun bestemming bereiken.”

De voetgangerscirkel is een initiatief van het gemeentebestuur samen met de woonwinkel. Op dit moment wordt het ideale traject uitgestippeld en wordt een kostenraming gemaakt. Het is de bedoeling dat de wandelroute tegen de zomer van 2018 af is.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio