Veiligheidsadviseur van Trump: “Artikel over gelekte informatie klopt niet”

Veiligheidsadviseur van Trump: “Artikel over gelekte informatie klopt niet”

Nationaal veiligheidsadviseur H.R. McMaster. Foto: EPA

H.R. McMaster, de nationale veiligheidsadviseur onder Donald Trump, blijft erbij. “Het artikel van de Washington Post over de geheime informatie die de president doorgespeeld zou hebben aan de Russen, is fout”, zo zei McMaster dinsdag in een persbriefing op het Witte Huis. “De nationale veiligheid is niet in het gedrang gebracht.”

De veiligheidsadviseur zei dat wat Trump aan de Russische minister van Buitenlandse Zaken heeft gezegd “helemaal gepast” is. Zelf aanwezig bij het gesprek voegde McMaster eraan toe dat niemand daar het gevoel had dat de conversatie ongepast was.

Trump besliste de informatie te onthullen te midden van het gesprek, luidde het voorts. De president beklemtoonde daarin dat beide landen gemeenschappelijke belangen hebben.

Het was “helemaal gepast” voor de president om wat hij denkt wat nodig is om de veiligheid van de Amerikaanse bevolking op te drijven, te delen. “De president heeft in geen geval eender welke bron of methode (van de inlichtingenvergadering, nvdr.) gecompromitteerd”, aldus de veiligheidsadviseur. Trump wist zelfs niet eens vanwaar de inlichtingen kwamen die hij deelde - hij was niet gebriefd over de methode of de bron.

McMaster weigerde echter te zeggen wat er geheim was en wat niet tijdens het gesprek.

Hij noemde het daarentegen belangrijk onderzoek in te stellen naar lekken vanuit het Witte Huis zelf.

CIA-directeur brieft Congres

Directeur Mike Pompeo van de centrale Amerikaanse inlichtingendienst CIA zal de commissie voor de inlichtingendiensten van het Huis van Afgevaardigden dinsdag briefen omtrent wat president Donald Trump vorige week met de top van de Russische diplomatie heeft besproken, zo heeft nieuwszender CNN getwitterd.

Nog volgens CNN heeft de commissie voor de inlichtingendiensten in Senaat het Witte Huis om bijkomende informatie gevraagd met betrekking tot het bericht in de Washington Post. Maar de Republikein Richard Burr, voorzitter van die commissie en de Democratische Senator Mark Warner zeggen nog niets van het Witte Huis te hebben gehoord.

Die commissie komt dinsdag in een besloten en tevoren geplande zitting bijeen. Maar leden ervan vertelden de nieuwszender te verwachten dat de conversatie tussen Trump en Lavrov te berde zal komen.

Corrigeer

NIEUWS