Groen vraagt meer inspraak van inwoners bij fusie

Groen vraagt meer inspraak van inwoners bij fusie

De Aalterse en Knesselaarse Groenen maken enkele kanttekeningen bij het fusieverhaal tussen beide gemeenten. Foto: mye

Aalter / Knesselare -

De Aalterse en Knesselaarse Groenen willen meer inspraak van de inwoners in een mogelijke fusie tussen beide gemeenten.

Dinsdag 23 mei vindt zowel in Aalter als in Knesselare gelijktijdig een gemeenteraad plaats waarbij een engagementsverklaring om tot een fusie over te gaan ter goedkeuring voorligt.

De meerderheid in beide gemeenten heeft al te kennen gegeven zo een fusie te zien zitten, zodat die goedkeuring eerder een formaliteit lijkt te worden.

Maar Groen, die in beide gemeenten in de oppositie zit, vindt dit momenteel een stap te ver. “Tot nu toe is er geen inhoudelijk debat geweest, geen inspraak, geen echte duidelijkheid. Voor Groen kan dit absoluut niet, het is dringend tijd om van koers te veranderen. Groen wil een fusie tussen Aalter en Knesselare graag steunen, maar enkel als we zeker weten dat beide gemeenten hier beter van worden. De burger moet betrokken worden in het proces”, klinkt het.

De inwoners van beide gemeenten krijgen van Groen de komende dagen een flyer in de bus waarin beide afdelingen vier voorwaarden uit de doeken doen voor een geslaagde fusie. Zo moet de samensmelting ‘kansen bieden om de gemeentelijke dienstverlening te verbeteren en toegankelijker te maken’.

De door de Vlaamse regering beloofde 14 miljoen euro schuldaflossing moet dan weer naar onder andere de bouw gaan van ‘de lang beloofde fietsbrug aan Oostmolen-Veer’ en ‘een degelijke, duurzame oplossing voor de huisvesting van de politiezone van zone Aalter-Knesselare.’

Om inspraak mogelijk te maken, vraagt de partij ook dat in elke deelgemeente hoorzittingen georganiseerd worden om de plannen uiteen te zetten en te luisteren naar de bedenkingen van de mensen.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio