Na juridische strijd van bijna twintig jaar: Boeing mag blijven staan op dak

Wetteren -

Het Hof van Beroep in Gent heeft recent beslist dat de Boeing 707, eigendom van enkele firma’s gelieerd aan Walter Govaert, gewoon aan Expo GoWalt mag blijven staan. Govaert hoeft de dwangsommen die hem boven het hoofd hingen dus niet te betalen.

“Met deze uitspraak van het Hof van Beroep verkoop ik CD&V-burgemeesters Marc Gybels en Alain Pardaen en het hele college een nooit geziene juridische opdoffer”, zegt Walter Govaert, zelf raadslid voor Open VLD. “Een negentien jaar aanslepende procedure is naar de prullenmand verwezen. Alle dwangsommen (die al opliepen tot ruim boven de 100.000 euro, nvdr.) zijn van tafel geveegd. Het moet een zwarte dag geweest zijn voor de CD&V-burgemeesters.”

Procedure sinds 1998

De Boeing 707, die Govaert kocht in Parijs en die eigendom was van de République du Bénin, ‘landde’ in 1997 op de parking van Expo GoWalt in Kwatrecht. Govaert kocht het toestel in opdracht van het schoonmaakbedrijf ASBO en organiseerde er tal van opleidingen en didactische cursussen in. Aan dat verhaal werd door zijn politieke tegenstanders weinig geloof gehecht, want in 1998 werd reeds een procedure gestart door de gemeente. Die stelde dat het vliegtuig er illegaal stond en moest verdwijnen. Een jarenlange procedureslag, waarbij geen van beide partijen een duimbreed toegaf, volgde. Toen Govaert forse dwangsommen op zich zag afkomen, verplaatste hij het vliegtuig zelfs op het dak van Expo GoWalt. Dwangsommen betalen deden zijn bedrijven, ondanks de vele brieven, nooit.

Maar nu lijkt er dus na net geen twintig jaar, een einde aan het juridisch getouwtrek te komen. “Het was een puur persoonlijk politiek spel van CD&V”, zegt Govaert nu.

“Telkens werd het spel harder gespeeld in de aanloop naar verkiezingen. Zelfs nadat het Openbaar Ministerie ‘ons’ vrijsprak voor de Correctionele Rechtbank, bleven ze in de aanval gaan. Ik ken de financiële situatie van de gemeente.”

Nooit klachten

“Die is niet zo rooskleurig. Dan is het jammer dat er zoveel geld en energie is gestopt in procedures waar niemand wat aan heeft. Want klachten van buren rond het vliegtuig op GoWalt waren er nooit. Het was puur de gemeente, zelfs leden van mijn eigen partij, die mij wou pakken’, klinkt het.

“Dus ja, ik ben opgelucht dat het Hof van Beroep nu oordeelt dat de aanwezigheid van het vliegtuig op de industriële geoorloofd is, ook vanuit ruimtelijke ordening. De gemeente zal nu zelfs voor de gemaakte kosten moeten opdraaien. Met dat geld hadden zoveel andere dingen kunnen gebeuren. Wat de gemeente nog kan doen? In Cassatie gaan. Ik hoop dat het gezonde verstand nu toch de bovenhand krijgt.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees