Kleine elektrische bussen rijden wellicht ook door voetgangerszone

Citybus zal volgend jaar Brusselse hoogstad met benedenstad verbinden

Citybus zal volgend jaar Brusselse hoogstad met benedenstad verbinden

Foto: rdb

Brussel -

In de Brusselse vijfhoek zal in de loop van volgend jaar een Citybus verschijnen. Die bus zal wellicht ook door de voetgangerszone rijden.

De zogenaamde Citybus moet de hoogstad, de buurt rond de Louizalaan, verbinden met de benedenstad, de omgeving rond de Dansaert­wijk.

In de loop van 2018 zullen acht van die bussen, een iets kleiner type voertuig en elektrisch, worden ingezet. Hun precieze traject ligt nog niet helemaal vast, maar wellicht zal de bus ook een deel langs of over de voetgangerszone rijden.

“Ook andere modellen van elektrische testbussen zullen volgend jaar worden ingezet in Brussel”, zegt Brieuc de Meeûs, ceo van de MIVB. “Door de inzet van die bussen blijven we toch bij de pioniers. Andere landen zullen onze resultaten nauwlettend in de gaten houden. Het blijft de bedoeling om tegen 2030 een netwerk te hebben van elektrische bussen.”
In het Canadese Montreal worden momenteel ook drie van zo'n elektrische bussen ingezet in een eerste testfase (foto). De MIVB ging er tijdens het congres van het openbaar vervoer alvast een kijkje nemen. 

De komende weken wordt ook de bestelling van tientallen hybridebussen verwacht, ter vervanging van oude dieselbussen.

Nieuw betaalsysteem

Momenteel wordt er achter de schermen ook hard gewerkt aan een aanpassing van het huidige betaalsysteem. De Mobib-kaart die nu bestaat, wordt als redelijk achterhaald beschouwd door de opkomst van mobiel betalen. “We hebben al een vervangend systeem aangekocht. Tegen 2019 moet het daardoor mogelijk zijn om te betalen met een betaalkaart of via de smartphone. Zo kunnen we onze klanten ook identificeren en aanvullende producten aanbieden, zoals huurfietsen. Dit zijn allemaal evoluties die zich de komende jaren aandienen. We werken op een uitzonderlijk hoog niveau, maar het is een marathon, geen sprint. Al deze implementaties vergen tijd”, besluit de Meeûs.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio