Stad schrapt M/V uit briefwisseling: “Geslacht doet er meestal niet toe”

Stad schrapt M/V uit briefwisseling: “Geslacht doet er meestal niet toe”

Foto: Shutterstock

Gent -

Zo weinig mogelijk ‘m/v’ in brieven en officiële documenten. Dat is een van de maatregelen waarmee het stadsbestuur Gent als dé holebistad wil profileren. Maar de weg is nog lang: Gentse holebi’s ondervinden nog altijd heel wat obstakels.

“Toen ik nog geen jaar geleden als meemoeder mijn dochter wilde inschrijven in het geboorteregister van de Stad Gent, weigerde de ambtenaar van de Burgerlijke Stand de geboorteaangifte te aanvaarden.” Het is een getuigenis op de Facebookpagina van holebihuis Casa Rosa. “Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad en vergde verschillende tussenkomsten van de ombudsdienst vooraleer ik haar uiteindelijk zelf heb kunnen inschrijven.”

Naar aanleiding van de internationale Dag tegen Homo­fobie en Transfobie, vandaag, lanceerde Stad Gent gisteren haar vernieuwde Regenboogactieplan. Daarin staan 27 maatregelen die Gent ­holebivriendelijker moeten maken.

Dat zo’n plan nodig blijft, bewijzen recente cijfers van de politie. Het meldpunt homo- en transfobie, opgericht om de drempel voor een aangifte te verlagen, registreerde in drie jaar tijd 45 advies- of informatievragen en meldingen van homofoob geweld uit Gent en omstreken.

Meer geld

Een van de opvallendste maatregelen in het plan is het schrappen van de term m/v uit de briefwisseling met burgers. Vorig jaar maakte de stad haar vacatures al gender­neutraal door zich niet langer te richten op een m/v maar op een m/v/x. “Maar waar mogelijk, schrappen we die categorieën nu volledig, te beginnen bij een twintigtal documenten van de dienst Burgerzaken”, zegt schepen van Gelijke Kansen Resul Tapmaz (SP.A). “Geslacht is niet altijd een belangrijk persoons­kenmerk. Bij inschrijvingen van kinderen voor sportkampen, bijvoorbeeld, doet het er niet toe.”

Daarnaast voorziet de stad nog in een rist andere acties. Vanaf 2018 kunnen holebiverenigingen zich bij de Stad laten erkennen en zo een subsidie van enkele honderden euro’s opstrijken. En het woon-zorgcentrum Het Heiveld in de Antwerpsesteenweg neemt deel aan een proefproject van de Vlaamse overheid rond holebivriendelijke ouderenzorg.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees