Waar ICT en verpleging samenkomen

Waar ICT en verpleging samenkomen

Tamara Van Autreve en Christophe Jolie van UZ Gent. Foto: Jobat.be

Gent - Verpleegkunde en ICT zijn in het UZ Gent geen gescheiden werelden. Als ICT4care-medewerker slaat een verpleegkundige de brug met de ontwikkelaars van nieuwe ziekenhuisapplicaties. Dit jaar is dat extra belangrijk, want in september wordt het nieuwe, slimme elektronisch patiëntendossier (EPD) gelanceerd. Om daar maatwerk van te maken, is heel wat zorgknowhow nodig.

Het ICT-departement van het UZ Gent is met een 100-tal medewerkers redelijk indrukwekkend. Helpdeskmedewerkers, ontwikkelaars, applicatiespecialisten, systeemingenieurs, telecomoperators … En er is meer. Twee stafmedewerkers IT- zorgtoepassingen – Christophe Jolie en Dirk De Beule – slaan de brug tussen verpleegkundigen en ICT. “Als verpleegkundige wil je voelen dat de software waarmee je werkt, ontworpen is door zorgprofessionals”, zegt Christophe Jolie.

Dit jaar wordt die ICT4care-rol superbelangrijk omdat het UZ Gent het elektronisch patiëntendossier (EPD) vervangt. “Tussen 2002 en 2008 heb ik het eerste EPD mee uitgerold op de werkvloer. Na die zes jaar werd ik hoofdverpleegkundige, maar in 2015 keerde ik terug naar mijn roots en werd ik stafmedewerker IT- zorgtoepassingen”, vertelt Jolie. “De keuze van het UZ Gent voor een nieuw elektronisch patiëntendossier (EPD) heb ik het voorbije jaar mee mogen bepalen. Het EPD 2.0, zoals we het noemen, wordt een revolutie. Het systeem denkt echt mee met de zorgverleners.”

Iedereen een laptop
EPD 2.0 toepassen wordt dé klus voor de komende jaren en staat volop in de startblokken onder de naam GeniUZ. “In september start de voorbereiding die achttien maanden zal duren”, zegt Christophe Jolie. De software zal de workflow van de zorgmedewerkers veel sterker ondersteunen. “Verpleegkundigen registreren bijvoorbeeld heel wat parameters bij patiënten. Software kan vroegtijdige tekens van achteruitgang bij een patiënt vaststellen. In het nieuwe EPD zal de early warning score door de software berekend worden en kunnen alerts verstuurd worden naar de betrokken (para)medici. ICT kan op die manier meedenken en ondersteunen in de werkprocessen.”

Krijgt iedereen dan een tablet of mobile device mee? “Elke verpleegkundige heeft een laptop. We werken met patiëntentoewijzing: als verpleegkundige ben je verantwoordelijk voor enkele patiënten tijdens je shift. Met de laptop kun je dan het EPD inkijken.” Mobiel werken zal belangrijker worden, voorspelt Christophe Jolie. “Controleer je de bloeddruk van een patiënt, dan wordt die meteen mobiel geregistreerd en wordt de data automatisch opgeslagen in het EPD. In de toekomst zal ook artificiële intelligentie (AI) een grotere rol spelen. Zoals een arts die op basis van bloedparameters gewaarschuwd wordt dat er een infectie dreigt.”

> 

> 

> 

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio