Minnaar krijgt 24 jaar cel voor moord op Ann Ryckebush

Haaltert -

In de zaak rond de moord op de 48-jarige Ann Ryckebusch heeft de correctionele rechtbank van Dendermonde Jan Bontinck, de minnaar van de vrouw, veroordeeld tot 24 jaar cel. “Indien hij haar niet kon hebben, dan niemand”, stelde rechtbankvoorzitter Vincent Roelants. “Aan de feiten is een langdurig denkproces voorafgegaan.”

De vrouw verliet op zaterdag 18 mei 2013 haar woning in Lochristi en was een tijd spoorloos. Haar auto werd later aangetroffen op een parking aan het afrittencomplex van de E40 in Wetteren. Haar minnaar Jan B. werd opgepakt en hij bekende dat hij de vrouw omgebracht en begraven had in Denderhoutem.

Minnaar krijgt 24 jaar cel voor moord op Ann Ryckebush
Ann Ryckebusch. Foto: rr

De beklaagde stelde dat zijn stoppen doorsloegen toen hij ontdekte dat de vrouw seks zou gehad hebben met Afrikaanse voetballers van Lokeren. Onder meer de ex-keeper van Lokeren kwam getuigen op het proces.

Volgens de advocaat van de burgerlijke partij Walter Van Steenbrugge was het verhaal rond de voetbalspelers niet meer dan “een beschadigingsoperatie van het slachtoffer”.

De rechtbank hechtte weinig geloof aan de verklaringen van de beklaagde. “Het slachtoffer wou de relatie (met de beklaagde, nvdr.) beëindigen en het zou de laatste keer zijn dat ze seksuele betrekkingen zouden hebben. Met die verklaring heeft ze haar doodsvonnis getekend”, zei rechtbankvoorzitter Roelants. “Indien hij haar niet kon hebben, dan niemand. Het getuigt van een bijzondere perverse ingesteldheid om seks te hebben met iemand voor haar dood, maar de rechtbank volgt de conclusie van de gerechtspsychiaters dat hij geen psychopaat is.”

De vrouw werd gewurgd na de seksuele betrekkingen, stelde de rechtbank. “Aan de feiten is een langdurig denkproces voorafgegaan. De beklaagde had enkele weken ervoor naar een graafmachine gevraagd om het lichaam te verbergen op het domein van zijn vader. Hij deed ook opzoekingen naar de werking van het slaapmiddel waarmee hij het slachtoffer verdoofde. Zijn besluit was in een voldoende stabiele gemoedstoestand genomen en hij had tijd om zijn plannen stop te zetten”, aldus Roelants.

De rechtbank aanvaardde een beperkte overschrijding van de redelijke termijn en legde Jan B. een gevangenisstraf van 24 jaar op. “Indien de redelijke termijn niet overschreden was, zou de straf 25 jaar cel geweest zijn”, motiveerde de voorzitter.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees