Russische sterkosmonaut Viktor Gorbatko overleden

Russische sterkosmonaut Viktor Gorbatko overleden

Foto: BELGAIMAGE

De Russische sterkosmonaut Viktor Gorbatko is woensdag op 82-jarige leeftijd in Moskou overleden, zo heeft het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos getwitterd en zo bevestigde een bron uit de Russische ruimtevaartindustrie aan het staatspersbureau TASS.

Gorbatko zag het levenslicht op 3 december 1934 en trad in 1960 toe tot de eerste kosmonautengroep, waarvan hij één van de laatste overlevenden is.

Vooraleer die eerste kosmonauten ooit naar boven konden, moesten zij een keihard wetenschappelijk en technisch programma doorlopen en ondergingen zij serieuze lichamelijke testen. “Wij wisten helemaal niet wat de invloed van de ruimte op het menselijk organisme was. Wij waren aldus tot het uiterste bereid”, aldus Gorbatko in 2005.

Hij vloog in 1969 een eerste keer, met de Sojoez-7 die meteen voor een stunt zorgde. De Sojoez was immers samen met de zusterschepen Sojoez-6 en -8 in de ruimte, waardoor voor het eerst zeven kosmonauten tegelijk rondom onze planeet draaiden. Het luidt dat Sojoez-7 testen moest doen voor een Sovjet-Russische bemande maanlanding die er door een reeks van factoren nooit van is gekomen.

Russische sterkosmonaut Viktor Gorbatko overleden
Foto: BELGAIMAGE

Gorbatko maakte in 1977 met de Sojoez-24 de derde en laatste vlucht naar het ruimtestation Saljoet-5. Tijdens die puur militaire missie reactiveerde hij met zijn collega Joeri Glazkov het station nadat toxische rook naar verluidt een voortijdig einde aan de missie van de Sojoez-21 zou hebben gemaakt.

In 1980 vloog Gorbatko met de Sojoez-37 naar de Saljoet-6 om terug te keren met de Sojoez-36.

In totaal vertoefde de Sovjet-Rus 30 dagen, 12 uur en 47 minuten in de ruimte.

De kosmonaut fietste zich ook in de kijker met wat trivia. Zo was hij bijvoorbeeld de eerste postbezorger in de ruimte. In 1970 nam hij deel aan het eerste partijtje schaak tussen de “grond” en een ruimteschip.

Gorbatko was goed voor een reeks onderscheidingen in binnen- en buitenland. Zo is hij tot twee keer toe uitgeroepen tot Held van de Sovjet-Unie.

Het luidde dat Gorbatko zich onlangs niet goed voelde en de laatste weken in het Mandryka-ziekenhuis vertoefde waar hij woensdag in de afdeling intensieve zorgen is overleden. De datum en plaats van zijn begrafenis zijn nog niet gekend.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees