Buizerd heeft het niet begrepen op joggers in buurt van zijn nest

Buizerd heeft het niet begrepen op joggers in buurt van zijn nest

Bart De Smet raakte gewond. Foto: idh

Herne -

Begin deze week werd een jogger door een buizerd aangevallen toen hij aan het lopen was in de Aerebeekstraat in Herne. Enkele dagen eerder overkwam een andere jogger hetzelfde.

Bart De Smet uit Herne zal zich zijn loopronde van afgelopen maandag wellicht nog lang herinneren. Toen hij via de Aerebeekstraat helemaal achteraan aan het bos kwam, werd hij plots belaagd door een buizerd die een ware duikaanval op hem inzette. Bart kon de aanval niet meer afwenden en hield aan de klauwen van de roofvogel een gapende hoofdwonde over. Eerder overkwam een vriend van het slachtoffer hetzelfde in de Aerebeekvallei, ook tijdens een looptraining.

"Dat buizerds mensen aanvallen, dat is helaas geen alleenstaand geval", weet Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen. "Elk jaar worden we daar wel ergens mee geconfronteerd in Vlaanderen. Het heeft te maken met buizerds die met jongen in hun horst of nest zitten en die willen verdedigen. Nesten van buizerds bevinden zich doorgaans in bosgebied. Wanneer in die periode recreanten zoals wandelaars of joggers in het bos en zonder het te weten dicht bij het nest komen, kan de buizerd dit als een bedreiging voor zijn kroost zien en zet hij zich in verdedigingsmodus. Het gaat veeleer om een afschrikking want een buizerd weet ook wel dat hij een mens als prooi niet de baas kan. Een konijn is zowat het grootste dat hij kan grabbelen als prooi."

"Veel valt hier niet aan te doen. Het is een normale reactie dat een moeder haar jongen beschermt. Nesten van roofvogels zijn overigens beschermd en daar mag men niet aan raken. Het beste is in geval van een broedende buizerd het gebied een paar weken te mijden tot wanneer de jongen het nest uit zijn", aldus Jan Rodts.Hij zakte gisteren zelf naar Herne af om de broedplaats te bekijken en wil het Agentschap voor Natuur en Bos voorstellen om met bordjes een zone af te bakenen die mensen moeten waarschuwen met de nodige uitleg.

Ook voor burgemeester Kris Poelaert kwam het verhaal van de onfortuinlijke joggers in Herne aan als een verrassing. "Buizerds komen wel vaker voor in het Pajottenland maar het is de eerste keer dat we meemaken dat ze mensen belagen", aldus de burgemeester.

 

 

 

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees