Vissen in wachtbekken gedumpt en salamanderfuiken vernield: Natuurpunt grijpt in

Vissen in wachtbekken gedumpt en salamanderfuiken vernield: Natuurpunt grijpt in

Twee medewerkers van Natuurpunt bij de plaatsing van een reeks fuiken. Foto: Poesmans

Vilvoorde / Steenokkerzeel / Machelen -

Natuurpunt MaViSt trekt aan de alarmbel, nadat bezoekers tal van milieuonvriendelijke daden hebben gesteld in lokale natuurdomeinen. Zo werden onder meer salamanderfuiken losgerukt en vissen in een wachtbekken gelost om er vervolgens te gaan sportvissen.

Natuurpunt MaViSt (Machelen, Vilvoorde en Steenokkerzeel) organiseert op regelmatige basis educatieve en sensibiliseringsactiviteiten in natuurdomeinen. Een heleboel verenigingen en scholen worden actief daarbij betrokken. Zo wordt de beestige jeugdbeweging JNM op 20 mei uitgenodigd om in de Bomputten in Vilvoorde een namiddagje te ravotten, de handen uit de mouwen te steken en aansluitend een natuurwandeling te maken in het kader van de actie ‘Een mooie Meidag’.

Helaas is niet iedereen is zo ‘natuurgezind’. De voorbije weken stelde Natuurpunt meermaals milieuonvriendelijke daden vast. Zo werden onlangs een heleboel salamanderfuiken die in de Bomputten werden geplaatst, leeggemaakt.

Schildpadden

“We gebruiken die fuiken om de populatie van de salamanders te tellen of als praktijkgerichte stopplaats tijdens een natuurwandeling voor scholen”, zegt voorzitter Hubert Rahier. “Gelukkig werden de fuiken niet vernield en kunnen we ze opnieuw gebruiken. Wat er met de salamanders is gebeurd, weten we niet. Wellicht werden ze opnieuw vrijgelaten of in een aquarium gezet.” Ook in het wachtbekken in het Floordambos werden de fauna en flora verstoord door bezoekers die er schildpadden loslieten. “Deze padden zijn echte vleeseters die vissen, maar ook de larven van de insecten en amfibieën, opeten”, zegt Rahier. “Daarnaast hebben we weet van bezoekers die er vissen loslieten om te gaan sportvissen. Daardoor kunnen bepaalde vissen, zoals de stekelbaars, zich niet doorzetten.”

Sinds enige tijd wordt er ook afval in het Floordambos en het Peutiebos gestort, terwijl de vlinderweide als hondenpoepweide wordt gebruikt. “We hebben daarover al meermaals contact gehad met het gemeentebestuur,” zegt Rahier. “Maar het ontbreekt de politiezones aan mankracht om verscherpt toezicht te houden.”

Natuurpunt probeert om zo veel mogelijk bezoekers, scholen en verenigingen te sensibiliseren door educatieve (opruim)acties. Ze hopen ook om volgend jaar een nieuwe wandelweg aan te leggen. Daar zullen extra infoborden geplaatst worden, waarop de bezoekers duidelijke informatie krijgen over de regels van het natuurdomein.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees