Seppe (18) wilde zijn verjaardag vieren op de meisjeskamer. Zijn straf is zo veel zinniger dan strafstudie

Seppe (18) wilde zijn verjaardag vieren op de meisjeskamer. Zijn straf is zo veel zinniger dan strafstudie

Vier leerlingen gingen woensdag de bejaarden helpen. Foto: vrs

Tienen -

De leerlingen van PISO Tienen die worden gestraft, kunnen nu als alternatief ook een namiddag de bejaarden verzorgen. “Ouderenzorg is natuurlijk geen straf, integendeel”, zegt directeur Paulette Wouters. “De leerlingen vinden het trouwens leuk om te doen.”

Al voor de vijfde keer dit jaar stuurde het Provinciaal Instituut voor Secundair Onderwijs (PISO) leerlingen naar residentie Twee Poorten. “Vier van onze leerlingen gingen er helpen met de verzorging van de bewoners van het woon-zorgcentrum”, zegt Paulette Wouters, directeur van PISO. De leerlingen worden steeds begeleid door iemand van de school. “We proberen onze leerlingen minder te straffen in de klassieke zin van het woord, maar proberen hen een goede attitude bij te brengen met zo’n initiatieven. Elke maand is er op woensdag een strafstudie en leerlingen kunnen dan voor dit aangereikte alternatief kiezen.”

“Met het project De Brug wordt de kloof tussen jongeren en senioren verkleind”, zegt Cindy Jonckman, directeur van residentie Twee Poorten. “Onze residenten krijgen enerzijds aandacht en een invulling van kwalitatieve noden en behoeftes en anderzijds geeft dit hulpmiddel jongeren de kans om een sociale, humane bijdrage te leveren binnen ons centrum.”

Ouderenzorg op gelijke hoogte stellen van een strafstudie, kan dan wel bedenkelijk lijken, maar volgens Seppe Reynaerts (18) is dat niet zo. Hij vierde zijn verjaardag tijdens een sportstage in Malaga op de kamer van de meisjes en kreeg daarvoor een strafstudie opgelegd. “Met dit alternatief krijgen we wat extra bagage voor later”, zegt Seppe. “We waren met vier leerlingen en hielpen onder meer met de koffie en praatten wat met de bewoners. Het is erg nuttig en veel minder saai dan straf schrijven in een muisstille zaal. We vonden het eigenlijk nog leuk ook.”

Pedagogisch

Ook gedeputeerde van Onderwijs Marc Florquin (SP.A) ziet het als een positief project. “De ouderen mogen natuurlijk op geen enkel moment het gevoel krijgen dat die jongeren hen komen helpen tegen hun zin”, zegt kabinetsverantwoordelijke Tom Kolenberg. “De leerlingen kiezen volledig vrijwillig voor dit alternatief. Op pedagogisch vlak zit het dus alvast helemaal goed.”

ayer_7d3f",wid:"_1467261",uiconf_id:"21813201",flashvars:{doubleClick:{plugin:!0,adTagUrl:prerollUrl},vast:{plugin:!0,postrollUrl:postrollUrl,loadAdsOnPlay:!0},adsOnReplay:!0,metadataProfileId:3063771,requiredMetadataFields:!0},cache_st:"1406844806",entry_id:"0_hl3s42a1"}),kWidget.addReadyCallback(function(e){function r(e){gemiusStream.event("21813201",n,t,e);var a=r.caller.toString();console.log("gemiusStream.event: "+e+"@"+t+"sec - totalTime: "+o+"sec - Caller: "+a),"playing"==e&&s&&prerollUrl&&!~prerollUrl.indexOf("corelio-preview")&&(console.log("tracking empty ad"),(new Image).src="https://adhese.nieuwsblad.be/track/875367/sl53121/?t="+o,s=!1)}if(!~e.indexOf("incontent")){var a=document.getElementById(e),n="0_hl3s42a1",l="nGEwQsgXJ7hprExa7E7U9MdvHZF8JkboWpPj7lWEnH3.G7",t=0,o=0,i=0,d="undefined"==typeof MEDIAHUIS?"nw":MEDIAHUIS.config.page_sectionname,s=!0,p=[{name:"_SCT ",value:"news"},{name:"se",value:d},{name:"ct",value:"nw"},{name:"st",value:"vid.wex.frag.vod.free"},{name:"tv",value:"news"}];a.kBind("metadataReceived",function(){var e,r=a.evaluate("{mediaProxy.entryMetadata}");o=a.evaluate("{mediaProxy.entry.duration}");var n=document.getElementsByClassName("video-source-origin");if(n.length>0)for(var l=n.length;l>=n.length;l--){var t=n[l-1];t&&t.parentNode.removeChild(t)}if(r&&r.Source){var i=r.Source;switch(i){case"ATV":e="atv";break;case"TVL":e="tvl";break;case"TVO":e="tvoost"}if(e){var d="www."+e+".be",s=document.createElement("div"),p=a.parentNode;s.className="video-source-origin",s.innerHTML="Bekijk meer video's van "+i+' op '+d+"",p.parentNode.insertBefore(s,p.nextSibling)}}}),a.kBind("playerUpdatePlayhead",function(e,r){t=t!=Math.round(e)?Math.round(e):t}),a.kBind("changeMedia",function(e,r){gemiusStream.closeStream("21813201",n,t),n=e.entryId,gemiusStream.newStream("21813201",n,o,p,[],l)}),a.kBind("playerStateChange",function(e){"buffering"!=e&&("playing"==e&&0==t&&i||(o>t&&r(e),0==t&&"playing"==e&&(i=1)))}),a.kBind("doStop",function(e,a){o>t&&r("stopped")}),a.kBind("seeked",function(e){o>t&&(t=e,r("seekingStarted"))}),a.kBind("playerPlayEnd",function(e,a){r("complete")}),a.kBind("doReplay",function(e,a){gemiusStream.closeStream("21813201",n,t),t=0,n=e.entryId,gemiusStream.newStream("21813201",n,o,p,[],l),r("playing")}),a.kBind("onAdPlay",function(e,r,a){s=!1})}})
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees