Documentaire over Chelsea Manning in de maak

Documentaire over Chelsea Manning in de maak

Foto: AP

Chelsea Manning, de Amerikaanse klokkenluidster die woensdag na zeven jaar gevangenschap de militaire gevangenis van Fort Leavenworth in Kansas verliet, is het onderwerp van een documentaire. ‘XY Chelsea’ werd woensdag op de Marché van het filmfestival van Cannes voorgesteld.

Toen Manning woensdag de gevangenis verliet, werd ze van dichtbij gevolgd door documentairemaker Tim Travers Hawkins, die al twee jaar bezig is aan een docu over de voormalige inlichtingenanalist(e) bij het Amerikaanse leger.

Productiehuis Pulse Films stelt de komende dagen op de Marché enkele fragmenten uit de documentaire voor met de bedoeling om kopers te vinden en een wereldwijde deal te sluiten. De regisseur kreeg toestemming om de advocaten van Manning te volgen. “Toen ik Chelsea voor het eerst een brief schreef in de gevangenis, kon ze niet gefilmd worden en kon ik enkel per brief communiceren”, aldus Hawkins. “Toch wilde ik haar leven en haar verhaal brengen. Nu ze vrijgekomen is, bereikt deze film een historisch en opwindend moment.”

De filmmaker hoopt nu Manning te kunnen filmen terwijl ze zich probeert aan te passen aan het leven als vrije vrouw.

‘XY Chelsea’ wordt gecoproduceerd door Laura Poitras, de cineaste van ‘Citizenfour’ - een documentaire over Edward Snowden. Die won in 2015 de Oscar voor beste documentaire.

Manning had 35 jaar gekregen voor het lekken van honderdduizenden diplomatieke berichten en militaire bestanden naar de klokkenluiderssite Wikileaks. Het draaide vooral om de oorlogen in Irak en Afghanistan, meteen het grootste lek van geheime informatie ooit uit de Amerikaanse geschiedenis.

De Democratische president Barack Obama gaf haar in januari een forse strafvermindering. Het luidde dat Manning haar verantwoordelijkheid had erkend, spijt had betuigd en (voldoende) tijd in de gevangenis had doorgebracht.

De 29-jarige, vroeger Bradley Manning, blijft in actieve dienst bij het Amerikaanse leger, maar zij krijgt geen soldij, weet NBC.

In de gevangenis onderging Manning een geslachtsverandering.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees