Mogelijk ook premies voor elektrische motorfietsen

Mogelijk ook premies voor elektrische motorfietsen

Foto: Photo News

De Vlaamse administratie onderzoekt of de premies voor de aanschaf van elektrische wagens niet uitgebreid kunnen worden tot elektrische motorfietsen. Dat verklaarde minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) woensdag in het Vlaams Parlement in antwoord op een vraag van Matthias Diependaele (N-VA). “Tegen het najaar moet de administratie uitsluitsel geven over de haalbaarheid van de uitbreiding”,aldus Diependaele.

Elke Vlaming kan sinds 2016 een zero-emissiepremie krijgen voor de aanschaf van een zero-emissiewagen. De premie is specifiek bedoeld voor elektrische wagens en wagens op waterstof. Vorig jaar werd de premie 471 keer aangevraagd en werd in totaal 2,165 miljoen euro aan premies uitbetaald. Op 28 april 2017 werd de premie nog verder uitgebreid naar privépersonen die een zero-emissiewagen leasen voor minimaal drie jaar.

Voorlopig bestaan er nog geen gelijkaardige premies voor zero-emissiemotorfietsen, meer bepaald voor elektrische motorfietsen met een snelheid hoger dan 45 kilometer per uur (lagere snelheden hebben betrekking op e-scooters).

De belastingen voor dergelijke elektrische moto’s zijn vandaag wel al betrekkelijk laag. Zo is de Belasting op Inverkeerstelling (BIV) maar 61,5 euro en is een elektrische motorfiets vrijgesteld van de jaarlijkse verkeersbelasting.

Maar N-VA-parlementslid Diependaele wil dat er ook een zero-emissiepremie wordt ingevoerd. “Omwille van het positief effect dat ze hebben op zowel het milieu als de files”, aldus Diependaele.

Volgens de N-VA-fractieleider is de budgettaire ruimte aanwezig, vermits het budget voor de premie vorig jaar niet werd opgebruikt. “Gelet op het beperkte marktsegment van elektrische motorfietsen, valt allicht ook geen grote hoeveelheid aan premie-aanvragen te verwachten en moet dus niet gevreesd worden voor een budgettaire ontsporing.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees