Vibso organiseert onderwijs in Hemelvaart en VTI

Tieners met autisme kunnen eindelijk les volgen in Zuid-West-Vlaanderen

Tieners met autisme kunnen eindelijk les volgen in Zuid-West-Vlaanderen

Schooldirecteur Xavier De Jaegher: "De leerlingen volgen les in de reguliere klassen, maar krijgen extra begeleiding.” Foto: kvo

Waregem / Deerlijk -

Tieners met autisme kunnen vanaf volgend schooljaar een secundaire opleiding volgen in Waregem. Het vrij buitengewoon secundair onderwijs in Waregem (Vibso) heeft toestemming gekregen om een nieuw type onderwijs te organiseren. Daardoor moeten de jongeren niet meer naar Roeselare of Brugge.

OV4-type9. Zo heet de onderwijsvorm die Vibso Waregem vanaf volgend schooljaar samen met het O.L.V.-Hemelvaartinstituut en het VTI Waregem aanbiedt. Concreet is dat een onderwijsvorm voor leerlingen met autisme die behoefte hebben aan extra structuur en begeleiding.

In het lager onderwijs kan je zo'n opleiding bijvoorbeeld al volgen in basisschool De Kim in Deerlijk, maar als die leerlingen een soortgelijke opleiding willen volgen in het middelbaar, moesten ze daarvoor naar Roeselare, Brugge of een school in Oost-Vlaanderen. Tot nu.

“Ouders van kinderen met autisme vroegen al lang naar zo'n opleiding in Zuid-West-Vlaanderen”, zegt Xavier De Jaegher, directeur van Vibso. “En na drie jaar voorbereiding is het ons eindelijk gelukt. We hebben de toestemming gekregen om vanaf september dat type onderwijs in te richten.”

Verschillende opleidingen

Een aparte opleiding komt er echter niet. “We kiezen voor ‘inclusief’ onderwijs, waarbij de leerlingen met autisme plaats nemen tussen de andere leerlingen”, zegt De Jaegher. Daarom werkt Vibso samen met het O.L.V-Hemelvaartinstituut en het VTI Waregem. In die scholen kunnen leerlingen met autisme vanaf september starten in de opleidingen Handel, Modern, Latijn, Kantoor, Hout-Metaal en Metaal-Elektriciteit.

“Ze krijgen extra begeleiding op verschillende manieren. Er wordt aan ‘coteaching’ gedaan, waarbij verschillende leerkrachten samen voor de klas staan, er komt individuele begeleiding waarbij een leerkracht plaats neemt naast het kind in de klas en er worden ook aparte sessies buiten de klas georganiseerd”, zegt De Jaegher. Om alles betaalbaar te houden, krijgt Vibso Vlaamse onderwijssubsidies.

Dat de komst van een dergelijke opleiding in de regio nodig was, merkten ze in De Kim al een tijdje. Sinds twee jaar biedt de school zelf ‘Type 9'-onderwijs aan, maar zodra het zesde leerjaar voorbij was, moesten de leerlingen ver buiten de regio naar school.

“Dat was gewoon niet leuk voor hen. Want vaak moesten ze dan op internaat gaan of dagelijks een uur op de bus zitten om op school te geraken”, zegt Liesbeth Vervaele, orthopedagoge bij De Kim. “De richting is dus zeer welgekomen. Wij zijn zeer tevreden.”

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio