Advocaat tekent meteen beroep aan tegen vonnis

Twaalf jaar cel voor dodelijke messteek tijdens dronken ruzie

Ninove -

De correctionele rechtbank in Dendermonde heeft Marleen Raes (54) uit Outer veroordeeld tot twaalf jaar cel voor het doodsteken van haar partner Patrick Van den Driesschen (55). Haar advocaat tekende meteen beroep aan tegen de straf.

De dodelijke steekpartij speelde zich af op 21 juli van 2015. Marleen Raes en Patrick Van den Driesschen hadden al 23 jaar een knipperlichtrelatie en kregen het toen voor de zoveelste keer met elkaar aan de stok. Een ruzie die begon op café in Ninove en eindigde in de zetel in het huis van Raes.

“Het slachtoffer had een mes vast waarmee hij een Zorro-teken maakte in haar zetel”, zette openbaar aanklager Katrien Borms de feiten uiteen tijdens het proces. “Op geen enkel moment bedreigde hij Marleen Raes met het wapen. Hij zat gewoon neer in de zetel. Op aandringen van een schoonzoon werd het mes uiteindelijk aan de kant gelegd. Maar Raes riep dat het genoeg was geweest. Ze stak het mes zestien centimeter diep in de borst van het slachtoffer en doorboorde zijn hart en long. Hij overleed later in het ziekenhuis.”

Volgens de rechter had Marleen Raes duidelijk de intentie om haar partner te doden. “Op het moment dat ze het slachtoffer stak, dreigde er voor haar geen enkel gevaar. De messteek die zij gaf stond niet in verhouding met het gedrag van het slachtoffer.”

Toch hield de rechter in haar vonnis rekening met verzachtende omstandigheden. Zowel Marleen Raes als Patrick Van den Driesschen kampten met een ernstige drankverslaving. Sinds haar verblijf in de gevangenis is de vrouw helemaal ontnuchterd.

Grote spijt

“Marleen Raes heeft grote spijt van wat ze heeft gedaan”, ondervond de rechter. “Ze heeft een groot schuldinzicht en verdient een tweede kans. Ze zat meer dan twintig jaar in een turbulente relatie met het slachtoffer.”

Het leverde haar uiteindelijk een celstraf van twaalf jaar op. Het openbaar ministerie had eerder zestien jaar gevorderd.

Ann Van de Steen, de advocaat van Marleen Raes, kondigde meteen na de uitspraak aan dat ze in beroep gaat tegen de straf. Volgens de raadsman werd er nog te weinig rekening gehouden met al de verzachtende omstandigheden.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio