Deze zoete lekkernij mogen honden wél eten: “En ze zijn er gek op”

Deze zoete lekkernij mogen honden wél eten: “En ze zijn er gek op”

Haike Urschel en Glenn Van Geluwe ijssalon Mdue zagen herder Jake genieten van hun hondenijs. Foto: vln

Bredene -

Honden vinden ijsjes heerlijk. Alleen zijn de ijsjes die wij eten niet gezond voor onze huisdieren. Tearoom-ijssalon Mdue ontwikkelde en verkoopt daarom een eigengemaakt hondenijsje. En de viervoeters? Die zijn er gek op.

Glenn Van Geluwe en Haike Urschel baten in de Kapelstraat in Bredene al negen jaar hun ijssalon-tearoom Mdue uit. Heel veel klanten komen met hun hond naar de zaak en vaak mogen die mee snoepen van een ijsje of stukje chocolade. “Dat is inderdaad opvallend”, vertelt Glenn. “Maar we hadden er nooit bij stilgestaan dat zoiets niet echt gezond is voor onze viervoeters. Heel wat baasjes weten trouwens niet wat hun hond al dan niet mag eten.”

Experimenteren

Een toevallige ontmoeting met Barbara Kokken, die gespecialiseerd is in dieetvoeding voor honden, bracht duidelijkheid. “Zij vertelde ons namelijk dat ijsjes bijzonder ongezond zijn voor honden. IJs bevat onder meer lactose, chocolade, suiker en noten, allemaal producten die een gevaar inhouden voor de gezondheid van het dier. Dat bracht ons op het idee om, aan de hand van nuttige tips die Barbara ons gaf, een ijsje specifiek voor honden samen te stellen.”

Het koppel begon te experimenteren met verschillende ingrediënten. “Zonder suiker en melk loop je het gevaar dat het mengsel vloeibaar blijft”, gaat Glenn verder. “Dat is niet de bedoeling. De juiste mix vonden we in een combinatie van natuurlijk producten: karnemelk, appeltjes gekookt zonder het klokhuis, wortel, wat honing in plaats van suiker en plantenvezels. Ook met onder meer peren, rodekool en rode vruchten kan je probleemloos een hondenijsje maken. We wilden het ijs aanvankelijk op een stokje steken, maar een potje bleek toch veiliger en praktischer.”

Als proef op de som nam onze reporter zijn objectieve, maar vooral enthousiaste Australische herder Jake mee. Toegegeven: Jake was er helemaal weg van, in zoverre dat ook het potje er bijna aan moest geloven. “Dat verbaast ons niet. We hebben het recept eerst getest bij de hondjes van ons personeel en dat viel uitstekend mee. Geen enkele viervoeter trok er zijn neus voor op, integendeel.”

De hondenijsjes zijn vanaf nu verkrijgbaar bij Mdue. “Een potje kost 2,5 euro, dezelfde prijs die wij aanrekenen voor ons ‘mensenijs’”, besluit Glenn. “We verkopen ook heel wat ijs om mee te nemen, en daar is nu een leuk product aan toegevoegd.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees