Hardleerse dronken chauffeur riskeert zware straf omdat hij dood boezemvriend veroorzaakte

Op de plaats waar het ongeval gebeurde, plaatste de familie een gedenkkruisje voor Jan Pieters. Foto: bfs

Bornem / Sint-Niklaas -

Nico V.D.B. (46) uit Bornem riskeert dertig maanden cel voor de dood van zijn boezemvriend Jan Pieters (49). Die kwam om het leven toen V.D.B. twee jaar geleden dronken met zijn auto tegen een verkeerslicht op de Prins Alexanderlaan in Sint-Niklaas reed.

Jan Pieters zat die bewuste 23ste juni van 2015 als passagier in de auto van zijn boezemvriend Nico V.D.B. De twee, die samen in een restaurant in Bornem werkten, waren op terugweg van een maatjesfestival. Toen ze in de Prins Alexanderlaan in de richting van Sint-Niklaas reden, week V.D.B. ter hoogte van de verkeerslichten aan het Industriepark-Noord van zijn rijvak af. De chauffeur knalde met zijn auto frontaal op de verkeerspaal rechts van de weg. Hijzelf raakte lichtgewond, zijn vriend Jan Pieters overleefde de klap niet.

Uit het onderzoek bleek dat Nico V.D.B. op het moment van de feiten 2,5 promille alcohol in het bloed had. Hij was vermoedelijk in slaap gevallen achter het stuur. Op de plaats van het ongeval werden geen remsporen aangetroffen.

Tijdens zijn proces gisteren in de politierechtbank van Sint-Niklaas vroeg het openbaar ministerie een celstraf van dertig maanden voor hem. “Deze man heeft nooit lessen getrokken uit het ongeval”, beklemtoonde de procureur. “In april vorig jaar werd hij geflitst met een snelheid van 143 kilometer per uur op een plaats waar maar 90 kilometer per uur was toegelaten.” Nico V.D.B. werd in het verleden ook al een paar keer veroordeeld voor dronken sturen.

De man zelf verontschuldigde zich uitgebreid voor wat hij had gedaan. “Ik wenste dat Jan het ongeval had overleefd, en niet ik”, zei hij. “Het restaurant waar ik samen met hem werkte, heb ik ondertussen verkocht. Het riep te veel herinneringen op. Ik heb ook bewust geen auto meer.”

De dochter van Jan Pieters had het moeilijk met de spijtbetuigingen van Nico V.D.B. “Hij zegt dat hij zijn beste vriend heeft verloren, maar daar merken we weinig van”, getuigde ze. “Ik heb het nog altijd bijzonder moeilijk met het verlies van mijn vader.”

Op de plaats waar het ongeval gebeurde, plaatste de familie een gedenkkruisje.

De rechter doet volgende maand uitspraak in de zaak.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio