N-VA en Nieuw Nevele samen naar gemeenteraadsverkiezingen

“Dit kartel is historische rechtzetting”

“Dit kartel is historische rechtzetting”

Carlos De Walsche en John Caron zagen veel gelijkenissen in hun programma’s. Foto: mco

Nevele -

N-VA en Nieuw Nevele trekken in 2018 samen naar de kiezer. Bestuur en oppositie vinden elkaar dus in Nevele, al zal N-VA het bestuursakkoord wel loyaal uitvoeren, terwijl Nieuw Nevele het hen nog even stevig lastig zal maken...

Een totale verrassing is het niet, maar een politieke aardverschuiving in Nevele is het wel degelijk. N-VA en Nieuw Nevele gaan als één geheel naar de gemeenteraadsverkiezingen. “De rechterzijde van de Nevelse politiek heeft elkaar gevonden”, zegt N-VA- voorzitter Carlos De Walsche. Nieuw Nevele-fractieleider John Caron hield het dan weer op “een historische rechtzetting”. Beide partijen hebben uiteraard een verleden dat heel sterk in elkaar overloopt. Maar toch blijft een kartel tussen een bestuurspartij en een oppositiepartij meer dan een jaar voor de verkiezingen toch eerder iets uitzonderlijks. Zeker omdat N-VA-voorzitter Bart De Wever de lokale afdelingen opriep om op eigen kracht naar de kiezer te gaan en zo weinig mogelijk kartels aan te gaan of over te houden. Maar niet dus in Nevele.

Competente kandidaten

“De afgelopen tijd hebben we stevig doorgewerkt aan een programma voor ons kartel en we merkten vrij snel dat onze ideeën heel sterk overeenkomen. Het is dus geen kartel met als enig doel zo veel mogelijk zetels te pakken. We zijn ervan overtuigd dat we een sterk programma hebben en dat we in aanloop naar de verkiezingen kunnen uitpakken met een lijst vol competente kandidaten”, zegt Caron. Competentie, duidelijke communicatie en transparantie worden de codewoorden van het nieuwe kartel. Het kartel mikt op een elftal zetels, maar concrete programmapunten en een lijsttrekker volgen later. Want uiteraard zijn er nog heel wat gemeenteraden in aanloop naar die fameuze 14 oktober 2018.

Geen geheimen

Freddy Bertin (N-VA) en Jan Pauwels (N-VA) blijven hun schepenambt uitvoeren. “En we zullen het bestuursakkoord heel trouw uitvoeren. Dat vertelden we ook aan de burgemeester. We vonden het correct om ook hem en zijn partij tijdig in te lichten over onze plannen met Nieuw Nevele”, zegt Pauwels. “Nevele staat voor grote uitdagingen de komende jaren. De volgende legislatuur zal verschillende belangrijke dossiers moeten verwerken: het nieuw gemeentehuis, een mogelijke fusie, de herinrichting van de dorpskernen, noem maar op. We zijn er dan ook niet bij gebaat om alles nu plots te blokkeren”, klinkt het bij Bertin.

En Nieuw Nevele? Die gaan nog iets meer dan een jaar stevig oppositie voeren. “Dat lijkt ons helemaal geen probleem. Integendeel, we zijn heel open tegen iedereen over ons kartel. Geen achterkamertjes en geen geheime voorakkoorden. We blijven wel twee aparte partijen die de komende tijd elk hun rol zullen spelen. En ook na de verkiezingen worden we niet één partij. Maar wel een eensgezinde fractie met een duidelijk toekomstplan voor Nevele”, zegt John Caron.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio