Iedere keer hetzelfde liedje: mooi weer, vuile Graslei

Gent -

De Graslei, ’s ochtends na de eerste zomerse temperaturen. Dat is slalommen tussen de blikjes, pizzadozen en flessen. Het is ­helaas schering en inslag, ook gisteren weer.

“De lat moet hoger”, zei milieuschepen Tine Heyse (Groen) woensdag nog in De Gentenaar. De sluikstort- en zwerfvuilcijfers dalen, maar er in Gent blijft een hoop werk aan de winkel. Daarvoor moeten de Gentenaars niet alleen naar Ivago kijken, maar ook naar zichzelf.

Neem de Graslei. Het is een van de mooiste plekken van de stad, maar helaas ook vaak een van de vuilste. Bijna elke ochtend na een warme dag ligt de kade bezaaid met blikjes, pastabekers, sigarettenpakjes, pizzadozen, lege flessen ...

Water

Het fenomeen is niet nieuw. Ivago is het zodanig gewoon om de rommel op te ruimen, dat de Gentenaar die niet voor 7 uur ’s ochtends aan de Graslei voorbijkomt, het vuilnis nooit ziet. Om 7.15 uur gisterochtend verzamelde de ochtendploeg alle flessen en schrobde vervolgens een veegploeg de kade schoon.

Een half uur later verraadden enkel de blikjes die nog in het water dobberen iets van de rommel van de avond ervoor.

Drie keer per dag passeert Ivago op de Graslei. Maar of het veel verandert aan de mentaliteit van de honderden, soms duizenden studenten, scholieren en Gentenaars die er komen genieten van de zomeravonden, valt te betwijfelen. “We zien niet veel verandering”, zegt Koen Van Caimere, woordvoerder van Ivago. “Het is elk jaar zo bij het eerste goede weer. Goed weer is slecht voor de netheid van de Graslei.”

Volle vuilnisbak

Tegen de zomer plant Ivago nog eens een sensibiliseringsactie. Er wordt ook onderzocht of de slimme vuilnisbakken die afval samenpersen, en dus meer aankunnen, op de Graslei kunnen worden geplaatst. Maar een mentaliteitswijziging teweegbrengen lukt maar moeilijk.

Al lag het meeste afval gisterenochtend tenminste rond de daar geplaatste vuilnisbakken. “Maar dat is ook niet OK”, zegt Van Caimere. “Is een vuilnisbak vol, ga dan naar een volgende. Of breng een zakje mee, neem uw afval mee naar huis. Het is klaarblijkelijk nog geen gewoonte. Er is nog werk aan de winkel.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees