Leerlingen met motorische beperking doen mee aan Stadsloop De Gentenaar

Leerlingen met motorische beperking doen mee aan Stadsloop De Gentenaar

Donna De Corte (midden) heeft hersenverlamming gehad. Zondag loopt ze de 5 kilometer. Foto: IF

Gent -

Let zondag op de roze T-shirts tijdens de Stadsloop De Gentenaar. Ze worden gedragen door leerlingen van Sint-Gregorius in Gentbrugge. “We hebben een motorische beperking. Kunnen we dan geen 5 kilometer lopen? Natuurlijk wel!”

“We vinden dat we met onze werking meer naar buiten moeten komen”, zegt leerkracht Hilde Wielandt. “We doen met onze leerlingen veel aan sport en ze zijn best wel sportief. Maar we kunnen dat nooit tonen tijdens een grootschalig evenement. Daarom leek het ons leuk om onze leerlingen en hun begeleiders in te schrijven voor de Stadsloop De Gentenaar.”

“Onze leerlingen kennen Gent goed. De jongens en meisjes van het laatste jaar bereiden we tijdens de lesuren voor op een eigen leven in de stad. Ik neem hen mee naar het stadhuis, het ziekenfonds en de bank. Allemaal om hen klaar te maken voor een zelfstandig leven. In de stad kunnen ze zich zondag eens uitleven. Wees maar zeker dat ze de weg kennen!”

Wielandt en haar collega’s willen dat hun leerlingen zich tonen aan de stad. “Ze hebben een beperking, maar ze mogen er ook zijn. En vooral: ze hebben er nood aan om deel te nemen aan zoiets. Om één te worden met iedereen.”

Niet enkel de fitste leerlingen zijn er zondag bij. “Al onze kinderen zijn welkom. Ook wie minder sportief is. Die kunnen 5 kilometer wandelen.”

Meedoen is belangrijk

Donna De Corte (18) is een van de leerlingen van Sint-Gregorius die zondag aan de start komt. “Bij mijn geboorte heb ik hersenverlamming gekregen”, zegt ze. “Maar da’s niet zo erg, want ik kan alles doen.” Donna heeft veel gelopen maar moest door een blessure aan de kant blijven. “Zondag maak ik mijn comeback. Ik hoop over die vijf kilometer niet veel langer te lopen dan een uur. Maar dat is niet het belangrijkste. Ik vind het vooral leuk dat ik dit kan doen met mijn vrienden. We zijn misschien een beetje anders, maar wij moeten ook aan zoiets meedoen.”

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio