N-VA vecht geweigerd referendum in Gent niet meer aan

N-VA vecht geweigerd referendum in Gent niet meer aan

Foto: archief/fvv

Gent - De Gentse N-VA gaat het afwijzen van het referendum over het circulatieplan in Gent niet meer aanvechten. Dat laat de partij woensdagavond laat weten in een persbericht. Daarmee is het referendum definitief begraven. "Niet getreurd, het echte referendum zijn de verkiezingen van 2018", zegt lijsttrekker Elke Sleurs.

De N-VA van Elke Sleurs laat het referendum in Gent los. Nadat eind april duidelijk werd dat de stadsdiensten 673 handtekeningen te weinig telden in de stapel van 30.434 ingediende handtekeningen, lieten de mensen van Gent Mobiel - de ene helft van de campagne-groep Intelligent Mobiel - meteen weten dat het verhaal wat hen betreft voorbij was.

Na enkele weken beraad en het inkijken van de handtekeningen, besliste ook de Gentse N-VA - de andere helft van Intelligent Mobiel - om het resultaat niet meer aan te vechten. Lijsttrekker Elke Sleurs haalde na het bekendmaken van de telling en het weigeren van een referendum hard uit.

Steekproeven

Maar woensdagavond klinkt het in een persbericht dat "de tijd tegen ons is". Sleurs: "Wij blijven ervan overtuigd dat er voldoende handtekeningen verzameld zijn. De gemeenteraadsleden hebben bij steekproeven onder meer vastgesteld dat er handtekeningen zijn die onterecht werden afgekeurd, er afgekeurde handtekeningen zijn waarover duidelijk te discussiëren valt en er handtekeningen op het originele document duidelijk leesbaar waren maar op de kopie niet."

Een klacht of juridische procedure komt er niet meer. “We beseffen goed dat de tijd tegen ons is”, zegt Sleurs. "De termijn waarbinnen nog een beroep bij de Gouverneur, een hertelling en een referendum georganiseerd kan worden is erg beperkt. Het moet immers wettelijk voor 14 oktober 2017 want binnen de termijn van een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen mag er geen referendum plaatsvinden. Een beroep opstarten dat pas een referendum oplevert na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 heeft uiteraard geen enkele zin."

“Maar niet getreurd”, zegt Sleurs. ”Een echte volksraadpleging komt er sowieso aan: de gemeenteraadsverkiezingen in 2018."

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio