Experiment in België: volledig nieuw team wordt samengesteld voor Baloise Belgium Tour

Experiment in België: volledig nieuw team wordt samengesteld voor Baloise Belgium Tour

Deze Oliver Naesen maakt deel uit van de nieuwe ploeg. Foto: BELGA

De Baloise Belgium Tour pakt uit met een experiment. Vijf profs en drie beloften rijden tussen 24 en 27 mei in het lichtblauwe shirt van de Belgische nationale ploeg. Hun namen: Jens Keukeleire, Jan Bakelants, Oliver Naesen, Maarten Wynants en Tom Van Asbroeck. Bondscoach De Weert zit in de volgauto. “De renners vroegen er zelf om.”

Tot voor kort zag je het lichtblauwe shirt van de KBWB twee keer per jaar, toch bij de profs. Eén keer bij het WK tijdrijden en enkele dagen later bij het WK op de weg. Enkele jaren geleden werd daar een EK aan toegevoegd. En nu zal het nationale shirt dus ook in het voorjaar te zien zijn. Vijf profs van drie verschillende ploegen vormen samen met drie beloften (Milan Menten, Aaron Verwilst en Julien Mortier) straks een eigen ploeg in de Baloise Belgium Tour, oftewel de Ronde van België. Een primeur, zo’n Belgische ploeg in een rittenwedstrijd bij de profs. “Maar we hebben er graag aan meegewerkt”, legt De Weert uit. “Vooral omdat de vraag van de renners zelf komt.”

Ook de voorbije jaren was er met name in Halle-Ingooigem en heel occasioneel in de GP de Wallonie al een nationale ploeg. “Maar dat was heel basic”, aldus De Weert. “Wij zorgden voor een volgauto en een trui, dat was het. Nu willen we er een heel project van maken. Daarom dat we ook drie beloften in de ploeg opnemen.”

Van Avermaet past

Het initiatief blijft ook niet beperkt tot de Baloise Belgium Tour. Ook in de nieuwe Elfstedenronde (18 juni) en in Halle-Ingooigem (21 juni) zal een mix van profs en beloften in het shirt van de nationale ploeg rijden.

Zes profs staan op de lijst, Van Asbroeck nog onder licht voorbehoud. Kan de Oost-Vlaming van Cannondale-Drapac niet, dan wordt hij vervangen door Zico Waeytens (Team Sunweb). Of het zoeken was om aan voldoende namen te geraken? “Niet echt”, zegt De Weert. “We moesten ons wel beperken tot jongens van wie de ploeg sowieso niet deelnam. Renners van Lotto-Soudal en Quick Step Floors waren bij voorbaat uitgesloten. Voorts hebben we de keuze aan de renners zelf gelaten.” Eén naam haakte snel af. Omdat zijn ploeg BMC past voor de Ba­loise Belgium Tour, kreeg ook Greg Van Avermaet de vraag of hij in het shirt van de nationale ploeg wilde rijden. Maar die zag dat niet zitten. “Heel even was het een optie”, zegt hij. “Maar uiteindelijk zou het een beetje zot zijn. Mijn ploeg betaalt mij redelijk veel om in het shirt van BMC rond te fietsen, en dan zou ik voor niks in een andere trui gaan rijden. Dat zou raar zijn.”

Van Avermaet lijkt een punt te hebben. De reguliere sponsors van de renners krijgen, net als op het WK, wel een vermelding op het shirt van de nationale ploeg, maar qua herkenbaarheid scheelt het een slok op een borrel. Weinigen die Jens Keukeleire in de Baloise Belgium Tour zullen associëren met Orica-Scott. “Maar de ploeg maakt daar geen probleem van”, zegt Keukeleire. “Integendeel. Zij weten ook dat ik in mei altijd een gaatje in mijn agenda heb. Waarom er dan niet op ingaan? De ploeg werkt zelfs volop mee. Normaal moest ik de Ronde van Noorwegen rijden, maar omdat de Baloise Belgium Tour amper drie dagen later start, mag ik Noorwegen nu zelfs laten vallen.”

Corrigeer