Drie van de vier Cofidis-Belgen mogen dromen van Tour de France

Drie van de vier Cofidis-Belgen mogen dromen van Tour de France

Jonas Van Genechten werd 28e in Parijs-Roubaix en de Belg van Cofidis zal wellicht ook deze zomer op Franse bodem mogen koersen. Foto: Photo News

Dimitri Claeys, Kenneth Vanbilsen en Jonas Van Genechten maken deel uit van de voorselectie van Cofidis voor de Tour de France. Die selectie telt twaalf namen, negen mogen naar de Tour.

Cofidis is zonder kopman Nacer Bouhanni afgereisd naar de Ronde van Californië. De Fransman kwam ten val in de Ronde van Yorkshire en liep een hersenschudding op. Pas op 7 mei verliet hij het ziekenhuis, de Amerikaanse wielerkoers kwam nog te vroeg voor Bouhanni.

Dus mag Jonas Van Genechten, één van de drie aanwezige Belgen in de Ronde van Californië, zijn kans gaan op Amerikaanse bodem. Het leverde hem maandag een zevende plaats op in de sprint. “Normaal gezien wilden we hier met een belangrijk deel van de sprintploeg de voorbereiding aanvatten richting de Tour. We wilden de automatismen voor de sprint verder aanscherpen”, aldus manager Yvon Sanquer van Cofidis, “maar bij afwezigheid van Bouhanni en ook van Christophe Laporte door een knieblessure is dat iets moeilijker.”

Drie van de vier Belgen

Bij Cofidis koersen vier Belgen, drie maken kans op een selectie voor de Tour, zo blijkt uit navraag bij de manager. “Jonas Van Genechten maakt deel uit van de voorselectie van zo’n twaalftal renners. Samen ook nog met Dimitri Claeys en Kenneth Vanbilsen.” Michael Van Staeyen is daar niet bij.

Drie Belgen van de twaalf. “We gaan natuurlijk niet met drie Belgen naar de Tour”, zegt hij, “ik denk het toch niet (lacht), we zien nog wel. Er zijn nog veel koersen waarin iedereen zich kan bewijzen: de Ronde van België, de Ronde van Luxemburg, de Ster ZLM Toer, de Dauphiné en de Route du Sud. Na die koersen nemen we een beslissing, afhankelijk ook van ieders conditie op dat moment. Normaal zou de ploeg waarmee we het treintje willen uitproberen zich hier op gang trekken en dan doorstomen naar de Dauphiné. Nacer is er nu niet bij, dus het is wat zoeken. We hopen dat Nacer van de partij is in de Dauphiné, het is van belang dat de renners zo veel mogelijk samen nog koersen richting de Tour.”

Wanneer de Franse sprinter precies hervat is nog niet helemaal duidelijk. “Exact weten we het nog niet”, eindigt hij, “met een hersenschudding mag je geen risico nemen. Hij traint al, maar de Ronde van België bijvoorbeeld komt nog te vroeg. Het zou een goede zaak zijn als hij erbij is in de Dauphiné, maar zijn gezondheid komt op de eerste plaats en het is belangrijk dat hij groen licht krijgt van de dokter en zich dan goed kan voorbereiden.”

Van Genechten: “Goede tandem met Bouhanni”

Jonas Van Genechten (30) koerste de voorbije maanden vooral in dienst van Nacer Bouhanni. De Cofidisrenner hoopt alvast dat hij de Franse sprinter kan bijstaan in de Tour waar hij zijn debuut zou maken.

“Natuurlijk hoop ik erbij te zijn in de Tour”, beaamde Van Genechten in de Ronde van Californië. “Tot nu toe heb ik bijna altijd mijn koersen samen met Nacer gereden en ik hoop dat ook in de Tour te doen. We vormen een goede tandem, maar natuurlijk: er is altijd ruimte voor verbetering in het sprinttreintje. Daarom is het jammer dat hij er hier door zijn blessure niet bij is in de Ronde van Californië. Hoe meer je samen koerst, hoe groter de automatismen.”

Van Genechten reed nog maar één grote Ronde, vorig jaar in de Vuelta waar hij een rit won. Als hij naar de Tour gaat, is het zijn debuut. “De ploegleiding beslist, maar ik steek niet weg dat ik graag mijn eerste Tour wil rijden. Iedereen wil in zijn carrière eens de Tour koersen en ik hoop om het dit jaar van dichtbij mee te maken.”

Van Genechten lijkt alvast meer kansen te hebben op een deelname dan Claeys en Van Bilsen. Hij is snel, won zelf een sprint rit in de Vuelta, en vertolkte al verschillende rollen in de trein van Bouhanni. “Ik heb al vanalles gedaan”, legt hij uit, “de lead-out, tweede laatste of derde laatste man, het hangt er een beetje vanaf om wat voor aankomst het gaat en wat Nacer wil. Ik pas me gemakkelijk aan en draag graag mijn steentje bij aan zijn overwinningen. En als hij er niet bij is, dan probeer ik zelf mijn kans te gaan.”

Na de Ronde van Californië rijdt Van Genechten de Dauphiné. “Normaal gezien toch”, klinkt het, “dan Halle-Ingooigem, het BK en hopelijk ook de Tour.”

Drie van de vier Cofidis-Belgen mogen dromen van Tour de France
Foto: AFP
Corrigeer